Studija: Povrće, žitarice i mahunarke smanjuju rizik od kancera creva

Zdravlje 29. nov 202214:06
Izvor: Shutterstock

Ishrana bogata povrćem, celovitim žitaricama i mahunarkama može da smanji rizik od razvoja karcinoma creva kod muškaraca za 22 odsto, pokazalo je opsežno američko istraživanje.

 

Nova studijas provedena u SAD kojom je bilo obuhvaćeno 79.950 muškarca otkrila je da je u onoj grupi koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane rizik od razvoja kancera debelog creva bio za 22 odsto manji u poređenju sa onima koji su jeli najmanje količine takvih namirnica.

Međutim, istraživači nisu pronašli takvu povezanost u slučaju žena, a studijom ih je bilo obuhvaćeno 93.475.

Kolorektalni karcinom je treći najčešći karcinom u svetu

„Kolorektalni karcinom je treći najčešći rak u svetu. Od njega oboli svaki 23 muškarac i svaka 25 žena“, rekao je naučnik Džihi Kim sa južnokorejskog Univerziteta Kjong Hi.

Povezane vesti

Tim naučnika zaključuje da je povezanost između načina ishrane i razvoja karcinoma debelog creva jasnija kod muške populacije, kod koje je rizik od tog tipa karcinoma veći.

Za potrebe studije, objavljene u časopisu „BMC Medicine“, ispitanici su odgovarali na više pitanja: koliko često jedu određenu hranu i konzumiraju napitke sa spiska sa više od 180 stavki, kao i o veličini porcija.

Ispitanicima su bili ponuđeni sledeći odgovori: određenu namirnicu konzumiram „nikad ili retko“ ili „dva ili više puta dnevno“. Kada su u pitanju  napici, odgovori su se kretali u rasponu od „nikad ili skoro nikad“ do „četiri ili više puta dnevno“.

Namirnice su razvrstane u tri grupe: zdrava biljna hrana (celovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput sočiv i leblebija, čaj i kafa), manje zdrava biljna hrana (rafinisane žitarice, voćni sokovi, krompir, dodatni šećeri) i hrana životinjskog porekla (životinjska mast, mlečni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).

U proseku su muškarci na početku studije imali 60 godina, a žene prosečno 59.

Antioksidansi iz voća, povrća i celovitih žitarica smanjuju rizik 

„Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica poput voća, povrća i celovitih žitarica doprinose smanjenju rizika od razvoja kancera debelog creva jer suzbijajaju razvoj hroničnih upala, koje mogu da rezultiraju kancerom“.

Kako se navodi, kod muškaraca je uočen veći rizik od kancera debelog creva nego kod žena, Naučnici smatraju da bi rezultati istraživanja mogli da doprinesu objašnjenju zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od kancerom debelog creva kod muškaraca, ali ne i kod žena.

Autori su ustanovili da među muškarcima sklonost razvoju kancera debelog creva varira i u zavisnosti od rase i etničke pripadnosti, pa je na primer kod američkih Japanaca rizik od ovog tipa kancera iznosio 20 odsto, a među belcima 24 odsto.

Naučnici su rekli da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo zbog čega postoje razlike među etničkim grupama.

Tokom studije kancer debelog creva razvio se kod 4.976 ispitanika ili kod njih 2,9 odsto, a pritom su uzeti u obzir i neki elementi koji su mogli da utiču na rezultate, poput prekomerne telesne težine.

Potvrđena ranija saznanja 

Dr Helen Kroker,koji vodi odeljenja za istraživanja Svetskog fonda za istraživanje kancera rekla je da „ona i njene kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer potvrđuje ranija saznanja i dokaze prema kojima konzumiranje povrća, celovitih žitarica i mahunarki smanjuje rizik od razvoja kancera creva“.

Dodala je i da se „preporučuje ograničeno konzumiranje crvenog mesa i izbacivanje mesnih prerađevina iz ishrane“.

„Zanimljivo je da je u ovoj studiji biljna ishrana povezana sa manjim rizikom od razvoja kancera creva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao da bude to što su muškarci uopšteno u organizam unosili manje biljnih namirnica, a češće su konzumirali meso od žena“.

Bet Vinsent iz organizacije „Cancer Research UK“ smatra da „nova američka studija ide u prilog postojećim dokazima o prednostima uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima i za muškarce i za žene“.

“Uravnotežena ishrana može da doprinese održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje rizik od razvoja karcinoma, a smanjeno konzumiranje alkohola i izbegavanje cigareta doprinose opštem zdravlju i istovremeno dobno utiču i na zdravlje creva“, rekla je Vinsent.

Komentari

Vaš komentar