Studija: Uređivanje gena sprečava oštećenja usled srčanog udara

Izvor: Shutterstock

Eksperimentalna terapija moći će jednog dana da pomogne u sprečavanju oštećenje srca, koje obično nastaje usled srčanog udara, ukazuje studija sprovedena na miševima.

Kada se arterije koje prenose krv do srca blokiraju tokom srčanog udara, enzim za stres koji se zove CaMKII-delta se preterano aktivira, izazivajući kaskadu štetnih efekata.

Povezane vesti

Korišćenjem bezopasnog virusa za nošenje alata za uređivanje gena pod nazivom CRISPR-Cas9 u ćelije srca nakon srčanog udara, istraživači su bili u mogućnosti da malo modifikuju CaMKII-delta gen kako bi sprečili ovu prekomernu aktivaciju i nastalu povredu, piše časopis Science.

U početku su istraživači testirali tretman u laboratorijskim eksperimentima na ljudskim srčanim ćelijama koje su bile izložene niskom nivou kiseonika da bi oponašale srčani udar.

„Dok su netretirane srčane ćelije razvile različite markere oštećenja, ćelije srca koje su uređivale CaMKII delta bile su zaštićene“, rekao je vođa studije dr Simon Lebek sa „University of Texas Southwestern Medical Center“ u Dalasu.

Zatim je njegov tim primenio genski tretman na miševima nakon srčanog udara.

Tretirani miševi su pokazali skoro normalnu funkciju srca nakon nekoliko nedelja, dok su netretirane životinje ostale sa oštećenom funkcijom srca, formiranjem ožiljaka i smrću srčanih ćelija, rekao je dr Lebek.

Predstoji još mnogo posla pre nego što bi ova terapija mogla da se testira na ljudima, pa čak i ako se pokaže korisnom, procedure za ponovno otvaranje koronarnih arterija će i dalje biti primarni tretman za srčani udar, rekao je on.

Ali pošto je funkcija srca i dalje često oštećena nakon što se koronarne arterije ponovo otvore i stentiraju, „naš pristup bi mogao da se primeni u kombinaciji sa intervencijama katetera za poboljšanje srčane funkcije nakon srčanog udara“, rekao je dr Lebek.

Komentari

Vaš komentar