Studije: Čest izostanak simptoma kod omikrona objašnjava njegovo širenje

Zdravlje 13. jan 202217:52 > 17:556 komentara
Shutterstock

Preliminarni nalazi dve južnoafričke kliničke studije pokazuju da omikron soj koronavirusa ima mnogo veću stopu "asimptomatskog prenosa" od ranijih sojeva koronavirusa, što bi moglo da objasni zašto se tako brzo proširio svetom.

Studije, od kojih je jedna sprovedena prošlog meseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vreme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, ali nisu pokazivali simptome u poređenju sa prethodnim ispitivanjima.

Povezane vesti

U Ubuntu studiji koja ocenjuje efikasnost Modernine vakcine protiv kovida-19 kod osoba koje žive sa HIV-om, 31 odsto od 230  učesnika bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvenciranja potvrđeno je kao zaraza omikronom.

„Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti pre omikrona, koja se kretala od manje od 1 odsto do 2,4 odsto“, rekli su naučnici u saopštenju.

U podgrupi studije Sisonke u kojoj se ocenjuje efikasnost Džonson i Džonsom vakcine protiv kovida-19, srednja stopa asimptomatskog prenosa porasla je na 16 odsto tokom perioda omikrona sa 2,6 odsto iz vremena kad su prevladavali sojevi beta i delta.

„Studija Sisonke uključivala je 577 ispitanika koji su prethodno vakcinisani, sa rezultatima koji ukazuju na visoku stopu prenosa zaraze čak i kod onih za koje se zna da su vakcinisani“, rekli su naučnici.

Dodali su da je „viša stopa asimptomatskog prenosa verovatno glavni faktor brzog širenja omikron soja, čak i među populacijama s visokim prethodnim stopama zaraze koronavirusom“.

Južna Afrika od kraja novembra beležila porast broja infekcija koronavirusom, otprilike u vreme kada su njeni naučnici upozorili svet na omikron.

Ali, novi slučajevi su od tada u padu.

Prvi pokazatelji govorili su da je novi talas zaraze obeležen manje teškim oblicima bolesti od ranijih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar