Suplementi za zdraviji mozak

Zdravlje 06. jun 202119:592 komentara
Izvor: Foto: Shutterstock

Zdravlje mozga u svim fazama života ljudi ima presudnu ulogu. Zbog toga je veoma važno znati šta može da se učini da mozak funkcioniše na normalan način.

Redovno vežbanje, zdrava ishrana i dobar san u znatnoj meri mogu da pomognu, ali to nije dovoljno. Suplementi koji su odabrani pod nadzorom lekara takođe mogu da budu od koristi.

Suplementi koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu „Nutrients“ imalo je za cilj da utvrdi da li određeni dodaci prehrani mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti kod mladih i zdravih osoba. Ti dodaci su: ginko biloba, ženšen, flavonoidi, omega-3, prebiotici i tirozin.

Najbolji rezultat pokazao je tirozin, aminokiselina. On bi mogao da se koristi za ublažavanje uticaja stresa koji se odražava na kognitivne i psihomotorne sposobnosti.

Nutrijenti za starije osobe

U istraživanju u kom su učestvovale žene starije dobi primenjivano je redovno vežbanje, ali i konzumiranje nutrijenata. Među njima su: omega-3 masne kiseline, ginko biloba, fosfatidilserin, vitamin E, folna kiselina i vitamin B12.

Povezane vesti

Rezultati su pokazali da nutrijenti mogu da proizvedu slična poboljšanja u kognitivnim funkcijama kao i aerobno vežbanje. Ideja da nutrijenti mogu da ublaže i posledice nedostatka vežbanja ohrabrujuća je za starije osobe.

Drugo ispitivanje obuhvatalo je 2.332 osobe koje su starije od 60 godina. Pratio se njihov unos cinka, gvožđa, bakra i selena. Pronađena je veza između niskog nivoa pomenutih sastojaka i slabih kognitivnih sposobnosti.

L-teanin protiv anksioznosti i stresa

On prirodna aminokiselina koja se nalazi u zelenom čaju i ima potencijal za poboljšanje mentalnih performansi, posebno u kombinaciji sa kofeinom, piše Web MD.

On je koristan kada je u pitanju stres i teskoba,  ali i kvalite sna. Takođe ima snažan potencijal da smiri i ekstremne slučajeve pomenutih psihičkih stanja.

Kombinovanje suplemenata za bolje pamćenje

Studija objavljena u naučnom časopisu „Nutritional Neuroscience“ bavila se kombinacijom bakope, ženšena i ekstrakta kafe. U odnosu na one koje koji su uzimali placebo, grupa ispitanika koja je konzumirala pomenute suplemente postigla je bolju radnu memoriju, odnosno radno pamćenje.

Komentari

Vaš komentar