Trčanje je odlična aktivnost kod koje je neophodno praviti pauze

Zdravlje 05. jun 202114:00 > 06. jun 2021 11:11
Izvor: Shutterstock

Trčanje je omiljeni i učestali oblik fizičke aktivnosti, ali je potrebno da pravite pauze i odmarate se.

Mnogi misle da, s obzirom na to da ne koriste tegove i sprave u ovakvom treningu, mogu da trče svaki dan, ali bi trebalo da imate na umu da telu i od  ovokve aktivnosti mora da se odmori.

Povezane vesti

Nema tačnog odgovora kada bi trebalo da napravite pauzu. To zavisi o vašeg programa treniranja.

Oni koji trče kraći period trebalo bi da odmaraju dva dana nedeljno. Takođe, ne preporučuje se trčanje više od četiri dana zaredom.

Ponedeljak je odličan dan za odmor naročito ako ste vikendom trenirali. Oni iskusniji trebalo bi da odmaraju na  svakih sedam do 10 dana. Više od dva dana odmora se ne preporučuje osim ako niste potpuno novi u trčanju ili ako nije u pitanju osoba starija od 50 godina.

Zašto je važno da se odmorite?

Bez obzira da li ste strogo rekreativni trkač ili aktivni sportista, imaćete koristi od dobro isplaniranog programa odmora i bar jednog dana bez treninga.

Odmor podstiče mišiće na oporavak i jačanje

Trčanje, kao i bilo koji oblik vežbanja, može da stvori mikroskopske suze u mišićnim vlaknima. Da bi se suprotstavilo tome, telo jače obnavlja mišiće. Međutim, to se događa samo u mirovanju i zato je važno da obezbedite svom telu dovoljno odmora da bi mišići mogli da se poprave i ojačaju.

Sprečava povrede

To možda i nije neka nauka, ali važno je imati na umu da je odmor sastavni deo prevencije povreda.

Poboljšava performanse

Pauza od treninga pomaže vašem mozgu da se opusti i podstiče fokus i energiju. Pojačani nivoi energije doprinose boljem kvalitetu svakog treninga.

Značajan za san

Kada trčite, vaše telo ne zna zašto trčite. To može da povisi nivo hormona stresa kortizola, čineći da se osećate razdražljivo i nemirno. Obezbeđivanje odmora pomoći će vam u stabilizaciji otkucaja srca i budnosti i pomoći vam da čvrsto spavate.

Jača imunološki sistem

Kada naša tela dožive intenzivnu aktivnost i trening, naš imunološki sistem radi na prekoračenju da bi popravio mišiće i zglobove. Bez odgovarajućeg perioda odmora, imunološki sistem se ne može da se popravi, a to može da rezultira upalom i povredom.

Kako da ostanete u formi dok se odmarate?

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se trkači ne odmaraju je strah od izlaska iz forme. Iako je tačno da će nekoliko nedelja neaktivnosti proizvesti manji pad kardiovaskularne kondicije, to se obično nadoknađuje dobicima tokom oporavka i brzim povratkom na normalne aerobne nivoe, u tom periodu možete da vozite bicikl ili da plivate, ukoliko ne možete da budete potpuno neaktivni, piše Very Well Fit.

Komentari

Vaš komentar