Tvrdnje o vitaminu C koje nisu tačne

Zdravlje 10. avg 202213:40 > 13:423 komentara
Shutterstock

Vitamni C je važan je za zdravlje organizma jer, između ostalog, pomaže u kontroli infekcija i zarastanje rana. Ali, neke tvrdnje koje se često mogu čuti ipak nisu tačne.

Vitamin C je lek za prehladu

Ovo je verovatno jedan od najvećih mitova. Vitamin C poboljšava imunitet, ali nema dokaza da leči prehladu kao što se to misli, piše Times of India, prenosi N1 Zagreb.

Pomorandža je najveći izvor vitamina C

Zapravo paprika babura ima više vitamina C od citrusa kao što su pomorandža i limuni, pa ako želite dodati više ovog vitamina u svoju ishranu istražite koje još voće i povrće sadrži vitamin C.

Vitamin C je najvažniji za imunitet

Vitamin C nije jedino važan za imunitet, pomaže i u drugim fukcijama u telu kao što je sinteza dopamina koji ima važnu ulogu u kontrolisanju funkcija mozga i regulisanju raspoloženja.

Ako izgledaš zdravo, ne treba ti vitamin C

Često se simptomi pojavljuju kad je bolest već uznapredovala, a vitamini su važni kako bi organizam pravilno funkcionisao. Zato ih je važno svakodnevno konzumirati.

Što se više vitamina C konzumira, to je imunitet bolji

Svaki vitamin ima određen nivo koji je potreban organizmu. Nije dobro ako ih je premalo. Isto tako, nije dobro ako ih je previše jer to može dovesti do trovanja vitaminima.

Suplementi vitamina C utiču na povećanje kilograma 

Iako mnogi misle da uzimanje previše vitamina C može da dovede do povećanja kilograma to nije tačno. Nekoliko istraživanja protvrdilo je da je nivo vitamina C u telu obrnuto proporcionalan težini tela.

Komentari

Vaš komentar