U Srbiji svakog dana tri žene obole od karcinoma jajnika

Zdravlje 08. maj 202113:304 komentara
Shutterstock

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, obeležava se 8. maja u celom svetu.

Ovaj dan se u Srbiji obeležava po deveti put, pod sloganom „Vreme podrške“.

Svakog dana u našoj zemlji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Povezane vesti

U Srbiji imamo oko 800 novih pacijentkinja godišnje, dok se u svetu registruje više od 300 hiljada novih slučajeva svake godine. Karcinom jajnika je deseti najučestaliji karcinom kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

„I ove godine apelujemo i stavljamo akcenat na preventivne ginekološke preglede, posebno kod žena koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom“, kažu iz udruženja građana za borbu protiv karcinoma jajnika „Progovori“.

„Protekla godina obeležena je pandemijom kovida-19 i to je dodatno otežalo situaciju, pa žene ne odlaze redovno na preglede i zanemaruju simptome. Nema precizne statistike, prema podacima koje ima udruženje „Progovori“, za poslednjih godinu dana dijagnostikovano je blizu 200 pacijentkinja manje nego inače na godišnjem nivou. Gde su te žene, kada će se javiti lekaru? Plašimo se da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa većim brojem obolelih žena od ovog maligniteta i to u poodmaklim fazama bolesti, kada je stepen izlečenja mali. Inače, karcinom jajnika se veoma teško otkriva na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Ono što je potrebno jeste edukuacija i podizanje svesti o odlascima na preglede kako bi se smanjila smrtnost od ove bolesti. Svetski dan je prilika da skrenemo pažnju na sve pacijentkinje koje se bore sa rakom jajnika, čije lečenje zahteva adekvatne savremne terapije, kao i svaki vid podrške”, ističe Gorica Đokić iz udruženja za borbu protiv karcinoma jajnika „Progovori“ prenosi Danas.

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi.

Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

„Pandemija koronavirusa izmenila je okolnosti u kojima živimo i naše prioritete. Strah od zaražavanja i okupiranost zdravstvenog sistema borbom protiv kovida imali su za posledicu zapostavljanje simptoma drugih bolesti i odlaganje odlaska kod lekara. U onkologiji, uočen je veći broj pacijenata koji dolaze u odmakloj fazi bolesti. Sada, kada imamo na raspolaganju vakcinu kao moćnu zaštitu od kovida, možemo ponovo da se usmerimo na prevenciju drugih bolesti. Redovni ginekološki pregledi kao i rano prepoznavanje simptoma mogu omogućiti otkrivanje raka jajnika u ranoj fazi“, napominje dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, prenosi Danas.

Udruženje „Progovori“ zajedno sa Forumom pacijenata Srbije, tradicionalno u maju dodeljuje nagradu „Zorica Velicki“.

Ovogodišnje priznanje, namenjeno doprinosu u poboljšalju položaja pacijenata u Srbiji, posthumno je dodeljeno prof. dr Radanu Džodiću.

Nagrada je dobila naziv po ženi koja je osnovala udruženje za borbu protiv karcinoma jajnika „Progovori“ i koja je posle višegodišnjih napora izgubila bitku sa ovom opakom bolešću.

O karcinomu jajnika

Rani simptomi karcinoma jajnika su nespecifični, pa se često propuste, zbog čega je bolest uglavnom dijagnostifikovana u odmaklom stadijumu, kada su izgledi za izlečenje mali. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za IV stadijum karcinoma ovarijuma je niska i iznosi svega 25 odsto.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorije karcinoma dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba hormonske terapije i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija.

Komentari

Vaš komentar