Vakcina kompanije Bavarian Nordik protiv majmunskih boginja dobila odobrenje EU

Zdravlje 25. jul 202213:303 komentara
Foto; Shutterstock

Danska biotehnološka kompanija "Bavarian Nordic" saopštila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, što je prošle nedelje preporučila i Evropska agencija za lekove (EMA).

Odobrenje dolazi samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila upozorenje na visokom nivou u kom je epidemiju majmunskih boginja koja se brzo širi proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Povezane vesti

„Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti“, rekao je izvršni direktor kompanije „Bavarian Nordik“ Pol Čaplin.

Ova vakcina, jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

Ali kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao „off-label“ upotreba, odnosno upotreba pre zvaničnog odobrenja.

Odobrenje važi u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju kompanije „Bavarian Nordic“.

Razvoj Imvaneksa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, dodala je kompanija.

Komentari

Vaš komentar