Većina ljudi sa kancerom prostate može da izbegne ili odloži agresivno lečenje

Zdravlje 17. mar 202309:583 komentara
Shutterstock

Muškaraci, većina njih, kojima je dijagnostikovan karcinom prostate mogu da odlože ili izbegnu agesivne tretmane, a da ne ugroze svoje šanse za preživljavanje, pokazuju novi rezultati dugogodišnje studije sprovedene u Velikoj Britaniji.

 

Muškarci u studiji koji su se udružili sa svojim lekarima kako bi pažljivo pratili svoje tumore prostate niskog do srednjeg rizika (strategija poznata kao  nadzor ili aktivno praćenje) smanjili su rizik od komplikacija koje menjaju život, kao što su inkontinencija i erektilna disfunkcija, koje mogu da prate agresivno lečenje bolesti, ali nije bila veća verovatnoća da će umreti od karcinoma nego kod muškaraca koji su imali operaciju uklanjanja prostate ili koji su lečeni hormonskim blokatorima i zračenjem.

Povezane vesti

„Dobra vest je da ako vam je dijagnostikovan karcinom prostate, nemojte paničiti i odvojite vreme da donesete odluku o tome kako da postupite“, rekao je glavni autor studije dr Fredi Hamdi, profesor hirurgije i urologije na Univerzitet u Oksfordu.

Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje složili su se da je studija ohrabrujuća za muškarce kojima je dijagnostikovan karcinom prostate i njihove lekare.

„Kada se pažljivo procene muškarci i proceni njihov rizik, možete da odložite ili izbegnete lečenje, a da ne propustite šansu da izlečite veliki deo pacijenata“, rekao je dr Brus Trok, profesor urologije, epidemiologije i onkologije na Univerzitetu Džon Hopkins.

Dr Hamdi je objasnio da se nalazi ne odnose na muškarce sa karcinom prostate koji je testiranjem ocenjen kao visoko rizičan, piše CNN.

„Ovim agresivnim karcinomima, koji čine oko 15 odsto svih dijagnoza karcinoma prostate, i dalje je potrebno hitno lečenje“, upozorio je doktor.

Za druge, studija dodaje sve veći broj dokaza koji pokazuju da je aktivno praćenje karcinoma prostate često prava stvar.

„Ono što uzimam iz ovoga je bezbednost aktivnog praćenja pacijenata“, rekao je dr Semjuel Hejvud, urološki onkolog na Klivlend klinici u Ohaju, koji je pregledao studiju, ali nije bio uključen u istraživanje.

Rezultati studije predstavljeni su na godišnjoj konferenciji Evropskog udruženja urologa u Milanu. Dve studije o podacima su takođe objavljene u New England Journal of Medicine i pratećem časopisu, NEJM Evidence.

Uobičajeni karcinom koji je često niskog rizika

Većina karcinoma prostate raste veoma sporo. Obično je potrebno najmanje 10 godina da tumor ograničen na prostatu izazove značajne simptome.

Studija, koja traje više od dve decenije, potvrđuje ono što su mnogi lekari i istraživači shvatili u međuvremenu: većina karcinoma prostate otkrivena je testovima krvi koji mere nivoe proteina koji se zove prostata-specifični antigen, ili PSA, neće štetiti muškarcima tokom njihovog života i ne zahtevaju lečenje.

Dr Oliver Sartor, medicinski direktor Centra za karcinom Tulan, rekao je da muškarci treba da shvate da se mnogo toga promenilo tokom vremena, a doktori su poboljšali svoj pristup dijagnozi otkako je studija počela 1999. godine.

Sada, kaže on, lekari imaju više alata, uključujući magnetnu rezonancu i genetske testove koji mogu da pomognu u vođenju lečenja.

Komentari

Vaš komentar