Više od 15 odsto građana ima neki mentalni poremećaj

Zdravlje 01. jun 202213:0415 komentara
Shutterstock

Predstavnici zdravstvenih ustanova koje se bave mentalnim zdravljem saopštili su rezulate studije o mentalnom zdravlju građana, koja pokazuje da je upotreba alkohola najčešći problem sa kojim se suočava 7,2 odsto građana države.

Nakon sastanka sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom u Palati Srbija, lekarka Milica Pejović Milovančević rekla je da studija o mentalnom zdravlju u Srbiji za dve godine pandemije pokazuje da 15,2 odsto stanovništva isunjava dijagnostike za neke od kliničkih poremećaja.

„U ovom momentu za nas je bilo iznenađujuće da depresiju ima 2,2 odsto stanovništva, a anksiozne poremećaje, isto za nas iznenađujuće – 1,8 odsto. Najčešće u našoj sredini jeste zloupotreba alkohola – 7,2 odsto stanovništva“, kazala je ona.

Kako je navela, rezultati studije u Srbiji se ni po čemu ne razlikuju od rezultata u drugim delovima Evrope i sveta, navodeći da studije uglavnom pokazuju da kliničke poremećaje ima između 10 i 20 odsto stanovništva.

Pejović Milovančević je rekla da je studija rađena „tako što su išli od kuće do kuće“ odnosno da „nije u pitanju onlajn popunjavanje anketa“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je nakon sastanka, održanog povodom Nacionalnog meseca mentalnog zdravlja u Srbiji, da će prvi put u Srbiji mesec jun biti posvećen mentalnom zdravlju.

„Svi naši stručnjaci će aktivno da promovišu mentalno zdravlje, da približe građanima šta je mentalno zdravlje, da ljudi ne moraju btii bolesni da bi razgovarali sa stručnajcima“, rekao je Lončar.

Lončar je kazao da se „ne možemo praviti da se ništa ne dešava“, jer na mentalno zdravlje građana svakako utiču pandemija kovida-19, rat u Ukrajini, briga oko toga da li će biti dovoljno hrane i energenata.

Komentari

Vaš komentar