Koje grupe su najosetljivije na aerozagađenje, saveti i preporuke kako postupati

Zdravlje 09. dec 202208:024 komentara
Izvor: Shutterstock

Srbija je, prema podacima Svetske alijanse za zdravlje i zagađenje, u grupi zemalja koje imaju najzagađeniji vazduh na svetu.

Kao posledica različitih vidova zagađenja životne sredine, u Srbiji godišnje prerano umre više od 10.000 stanovnika i to našu zemlju dovodi na prvo mesto u Evropi i deseto u svetu, navodi za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Povezane vesti

„Zbog akutnih ili pogoršanja hroničnih bolesti stanovnika, aerozagađenje je uzrok i oko 14.000 hospitalizacija godišnje. Takođe, kao posledica aerozagađenosti, životni vek ljudi u našoj zemlji je za oko deset godina kraći nego u skandinavskim zemljama“, dodaje dr Plavšić.

U svetu, od posledica zagađenja godišnje umre oko osam miliona ljudi.

Najosetljivije grupe na povećan stepen aerozagađenosti su: deca, trudnice, starije osobe i osobe sa komorbiditetima bez obzira na starost.

Svim osetljivim kategorijama stanovnika, savetuje se da prate aplikacije i da svoje fizičke aktivnosti napolju usklade sa stepenom aerozagađenja. Po mogućstvu, najbolje je da ne izlaze iz kuće u ranim jutarnjim i večernjim satima kada je vazduh najviše zagađen.

Takođe važe preporuke da izbegavaju jako zagađene i prometne ulice, a da boravak napolju budu šetnje po parkovima i čistijim delovima grada koliko je to moguće.

„Postoje mnogi sajtovi i aplikacije na kojima se može pratiti aerozagađenje. Indeks zagađenosti vazduha – Air Quality Index (AQI) – uzima u obzir šest zagađujućih materija: čestice PM 2.5, čestice PM 10, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, azot-dioksid i ozon. Najveći zagađivač u datom trenutku diktira i broj koji odražava ukupan indeks zagađenja“, kaže doktorka.

Ona dalje objašnjava da se aerozagađenje predstavlja AQI skalom (Air Quality Index) i služi kako bi se komplikovan sistem merenja preveo u lako razumljive parametre iz kojih bi građani dobijali direktne savete i uputstva.

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije ima skalu od pet boja, dok Evropska agencija za životnu sredinu ima šestobojnu skalu.

N1/Lazar Lazić

Ljubičasta boja na obe skale označava najviše nivoe zagađenja. Koji god indeks da se koristi, u slučajevima kada je vazduh zagađen, građani mogu da osete zdravstvene tegobe. Od količine zagađujućih čestica, zavisi i to kakav će uticaj imati na zdravlje.

Kvalitet vazduha može biti : odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen i označava se zelenom, žutom, narandžastom, crvenom i ljubičastom bojom.

– AQI 0-50 – zelena boja – označava zadovoljavajući kvalitet vazduha

– AQI 50-100 – žuta boja – označava nizak nivo zagađenosti

– AQI 101-150 – narandžasta boja – predstavlja srednje zagađen nivo vazduha i označava da je potreban oprez kod dece, trudnica starijih osoba i onih koji imaju zdravstvene tegobe, posebno respiratorne (astma, HOBP). Njima se ne preporučuju veće fizičke aktivnosti na otvorenom.

– AQI 151-200 – crvena boja – označava visok nivo zagađenosti koji može biti opasan posebno za osetljive kategorije, ali i za sve kategorije stanovnštva. Kod svih građana mogu da se jave štetne posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama. Aktivna deca i odrasli, osobe sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom i izbegavaju sve aktivnosti koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje.

– AQI 201-300 – svetlo ljubičasta boja – označava vrlo opasan nivo zagađenosti i tada se izdaje zdravstveno upozorenje na vanredne uslove za sve građane, što znači da svi mogu da osete zdravstvene tegobe. I deca i odrasli, osobe sa hroničnim bolestima, treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom i da sve aktivnosti preusmere na zatvoren prostor. Potrebno je maksimalno smanjiti ili potpuno izbegavati naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.

– AQI >300 – tamno ljubičasta boja – bordo boja – označava opasno zagađenje i tada se proglašava zdravstveni alarm. Svi mogu da osete ozbiljne posledice po zdravlje i svi treba da maksimalno izbegavaju boravak na otvorenom, odnosno da bez preke potrebe ne izlaze napolje i da sve aktivnosti preusmere na zatvoren prostor.

Uticaj zagađenja vazduha i magle na različite kategorije stanovništva

Deca i bebe

„Deca spadaju u deo populacije koji je najranjiviji i sa najviše posledica od aerozagađenja. Razlozi za to su mnogostruki. Prvo, deca svojim nižim rastom, kao i bebe u kolicima se nalaze u nivou gde je vazduh najzagađeniji. Zatim, njihov imunološki sistem, njihova pluća kao i ostali organi nisu dovoljno razvijeni i najosetljiviji su na dejstvo štetnih agena“, kaže dr Plavšić.

Ona takođe dodaje da deca imaju i veći broj respiracija u minutu, pa samim tim unose i veću količinu zagađenog vazduha. Sve se to pojačava pri fizičkom naporu, tako da se, u uslovima kada aplikacije pokazuju crvenu boju, nikako ne preporučuju fizičke aktivnosti napolju, a boravak na otvorenom samo ukoliko je neophodno.

„Takođe je važno za sve osetljive grupe, za decu posebno, da što duže borave u prirodi i što dalje od velikih zagađivača. Znači treba izbegavati prometne ulice sa puno saobraćaja, kao i delove dana kada je aerozagađenost najizraženija“, smatra doktorka.

Dodaje da su kod dece češće respiratorne i druge infekcije, a svaka četvrta astma kod njih je izazvana aerozagađenjem.

Sagovornica portala N1 napominje da se zagađen vazduh okrivljuje i za urođene deformacije, malformacije i hromozomske aberacije i mnoge druge bolesti.

Naučno je dokazano mnogobrojnim analizama i studijama da aerozagađenje menja gen deteta u smislu povećane mogućnosti za razvoj astme, pa i pojavu autizma. Taj deo genetike se zove epigenetika i bavi se regulacijom ekspresije gena (povećana ili umanjena) a stoji i pod uticajem spoljne sredine. Zagađena sredina ima veliki uticaj na zdravlje dece, od samog začeća, naročito do navršene druge godine života.

Trudnice

„Trudnice, naročito u prvom trimestru trudnoće su takođe veoma osetljiva kategorija. Aerozagađenje utiče na njihovo zdravlje, a posebno na razvoj ploda gde su moguća mnoga štetna dejstva, kao što su: prerani porođaj, beba manje težine od očekivane, ali i epigenetski uticaj na plod od perioda začeća, pa nadalje. Trudnice koje su živele u mestima sa visokim stepenom aerozagađenja, rađale su decu koja su kasnije imala češće plućne bolesti“, ističe doktorka.

Preporuke za boravak napolju i fizičku aktivnost su iste kao za decu i za pacijente sa respiratornim bolestima.

Kako navodi dr Plavšić, aerozagađenje dovodi i do poremaćaja reproduktivnih organa, i kod muškaraca i kod žena, izazivajući sterilitet.

Osobe sa respiratornim problemima

„Osobe koje boluju od bronhijalne astme ili hronične obstruktivne bolesti (HOBP) pluća su veoma ugrožene aerozagađenjem i uvek prve reaguju i javljaju se lekaru zbog pojačanih tegoba: iritacije grla, kašlja, otežanog disanja, „sviranja“ i osećaja teskobe u grudima“ kaže doktorka.

Ona naglašava da pacijenti treba redovno da uzimaju svoju terapiju i da je pojačaju po potrebi u tom periodu. Pored pogoršanja već postojećih bolesti, aerozagađenje je krivac za pojavu novoobolelih pacijenata od astme i od hronične opstruktvne bolesti pluća – HOBP.

„U zagađenom vazduhu mnoge čestice su i dokazano kancerogene poput arsena, olova i kadmijuma, tako da one mogu da utiču na pojavu karcinoma usne duplje, laringsa i pluća. Aerozagađenje se nalazi na trećem mestu kao uzročnik karcinoma pluća, posle pušenja i genetske predispozicije“, ističe dr Plavšić.

Povezane vesti

U Srbiji svake godine od ovog najučestalijeg karcinoma kod muškaraca i drugog ili trećeg po redu kod žena, godišnje oboli oko 6.500, a život nažalost izgubi oko 4.600 osoba. Srbija se nalazi na drugom mestu po smrtnosti od karcinoma pluća u Evropi, odmah posle Mađarske.

Poznato je da osobe koje su izložene aerozagađenju spadaju u rizične grupe i za bakterijske i za virusne infekcije jer se narušava veoma bitan lokalni imunitet, kaže sgovornica portala N1 i dodaje da pluća osobe izložene aerozagađenju imaju mnogo veće šanse da obole od kovida-19, kao i od gripa i svih drugih respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija.

Prema mišljenju dr Plavšić, osobe koje imaju respiratorne probleme ili bolesti, treba da sve svoje fizičke aktivnosti napolju usklade sa stepenom aerozagađenja, a po mogućstvu, najbolje je da ne izlaze iz kuće u ranim jutarnjim i večernjim satima kada je vazduh najviše zagađen.

„I za njih važe iste preporuke izbegavanja jako zagađenih i prometnih ulica, a preporuka za šetnje po parkovima i čistijim delovima grada koliko je to moguće. Pored pluća, najugroženiji su srčani mišić i mozak“, kaže doktorka.

Ona dalje objašnjava da najsitnije čestice iz zagađenog vazduha koje se udišu, dolaze do respiratornih bronhiola i alveola i oštećuju strukturu epitela i funkciju u tim delovima pluća. Ove štetne materije prolaze kroz alveokapilarnu membranu u krvotok. Tu se talože i oštećuju endotel krvnih sudova stvarajući mikro trombove. Oni zatim, putem krvotoka stižu do vitalnih organa, srca i mozga, dovodeći do njihovih trajnjih oštećenja.

Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima

„Osobe starije od 60 godina, posebno one sa komorbiditetima kao što su: respiratorna, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, maligne bolesti, kao i imunodeficijentni pacijenti, su u posebno visokom riziku od posledica aerozagađenja. Njihov imunitet je jako kompromitovan i zato je potrebno da budu posebno oprezni i pažljivi“, ističe dr Plavšić.

Aerozagađenost dovodi do mnogobrojnih akutnih zdravstvenih problema, ali mnogo veću zabrinutost izaziva dugotrajno i ponavljano zagađenje, čak iako je slabijeg intenziteta.

Doktorka navodi da su najčešći komrbiditeti kardiovaskularne bolesti – KVB, bolesti respiratornog sistema: HOBP, astma, karcinom pluća, diabetes melitus, ali i neurološke maligne bolesti.

„U danima velike aerozagađenosti učestaliji su infarkti miokarda i cerebrovaskularni insulti-šlog (CVI), zatim druge kardiovaskularne bolesti: hipertenzija i poremećaj srčanog ritma, kao i razna oštećenja centralnog nervnog sistema (CNS).Otrovne supstance dospevaju do mozga, oštećuju nervne ćelije i izazivaju različita neurološka oboljenja, među kojima i preranu demenciju i Alchajmerovu bolest.“, ističe doktorka.

Od metaboličkih bolesti, kao posledica aerozagađenja, najčešći je diabetes melitus, a oko 20 odsto smrtnih ishoda kod ovih pacijenata su posledica upravo aerozagađenosti.

Sportisti i osobe koje vežbaju na otvorenom

„Visoka aerozagađenost, u crvenoj i ljubičastoj zoni, štetno utiče i na zdrave ljude koji se rekreiraju ili treniraju na otvorenom. Oni svakako lakše tolerišu akutne simptome nego osetljive kategorije stanovništva, ali takođe udišu zagađen vazduh, koji neminovno, u dužem periodu i ponavljano, izaziva štetne posledice“, kaže dr Plavšić i dodaje da se i njima ne preporučuje vežbanje i treninzi napolju onda kada je vazduh najzagađeniji.

Komentari

Vaš komentar