Zaraza koronavirusom tri puta manja među vakcinisanima

Zdravlje 04. avg 202117:37 > 17:3925 komentara
Izvor: Shutterstock

Potpuno vakcinisane osobe u Engleskoj imale su tri puta manju verovatnoću da budu pozitivne na kovid-19 u odnosu na nevakcinisane, pokazuje britansko istraživanje.

Reč je o studiji naučnika sa londonskog Imperijal Koledža sprovedenoj na 98.233 testa na koronavirus između 24. juna do 12. jula.

Povezane vesti

Pozitivno je ukupno bilo 0,63 odsto testova ili jedan od 158, pri čemu je udeo pozitivnih kod nevakcinisanih iznosio 1,21 odsto, a kod potpuno vakcinisanih 0,4 odsto.

U studiji se takođe ističe da rezultati pokazuju manju verovatnoću da će vakcinisani preneti virus, u odnosu na nevakcinisane, jer je količina virusa u njihovom organizmu manja.

Međutim, deo britanskih vlasti i naučnika pozvao je na oprez, nakon što je vlada 19. jula ublažila sve restriktivne mere, uključujući ukidanje obaveznog nošenja maski u određenim zatvorenim prostorima.

Dokument američke vlade koji je procureo prošle nedelje upozorava da infekcije među potpuno vakcinisanim osobama nisu tako retke kao što se ranije mislilo i da vakcinisani lako prenose virus.

Pol Eliot, profesor na odeljenju za javno zdravlje Imperijal Koledža i koji je vodio istraživanja, rekao je da rezultati „potvrđuju naše prethodne podatke koji pokazuju da dvostruka doza vakcina daje dobru zaštitu od zaraze“.

„Međutim, možemo da vidimo da i dalje postoji rizik od infekcije, jer nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna, a znamo da osobe koje su primile obe doze i dalje mogu da se zaraze virusom“, rekao je Eliot.

„Dakle, čak i uz ublažavanje ograničenja i dalje bi trebalo da budemo oprezni kako bismo se međusobno zaštitili i obuzdali stopu infekcija“, dodao je profesor.

Broj dnevnih slučajeva u Velikoj Britaniji koje registruje britansko ministarstvo zdravlja se smanjio nakon relaksacije mera.

Trend je iznenadio stručnjake koji su predvidjeli veliki porast broja zaraženih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar