Zašto su hormoni štitaste žlezde važni i kada bi trebalo da se obratite lekaru?

Zdravlje 11. okt 202219:17
Shutterstock

Tiroidna ili štitasta žlezda se dalazi na donjoj polovini vrata sa prednje strane. Na rad ove žlezde utiče adenohipofiza preko tireostimulirajućeg hormona (TSH) kao što su tiroksin, T4 - koji sadrži četiri atoma joda, trijodtironin,T3 - koji sadrži tri atoma joda i tirokalcitonin (kalcitonin, CT) - koji učestvuje u regulaciji kalcijuma.

Hormoni štitaste žlezde su važni jer utiču na funkciju baš svih organa u telu, a ne mogu normalno da rade bez joda. Kada dođe do neravnoteže u lučenju hormona štitaste žlezde, pojaviće se i određeni simptomi.

Za šta su zaslužni hormoni štitaste žlezde?

Dok je hormon T4 većinom neaktivan i ne utiče na ćeluje, hormon T3 je vrlo aktivan. Nakon što štitasta žlezda oslobodi hormon T4, određeni organi u telu ga pretvore u T3 kako bi se aktivirao i kako bi mogao dalje da deluje i utiče na metabolizam.

Povezane vesti

Hormoni štitaste žlezde imaju različite uloge u telu, a utiču na sve ćelije i organe u organizmu. Tako obezbeđuju normalan razvoj i rad centralnog nervnog sistema, kontrolišu potrošnju energije i potrošnju kiseonika, ubrzavaju ili usporavaju rad srca, spuštaju ili podižu telesnu temperaturu i obezbeđuju normalne aktivnosti centra za disanje.

Osim toga, povećavaju pokretljivost creva i utiču na brzinu kojom hrana prolazi kroz probavni sistem, a utiču i na kožu i kosti.

Šta se dešava kada hormoni štitaste žlezde ne rade kako treba?

Ako hormoni štitaste žlezde ne obavljaju svoju funkciju, može doći do bolesti ove žlezde ili do stanja  kao što su hipotireoza – slabo aktivna štitasta žlezda, Hašimoto, hipertireoza – preterano aktivna štitasta žlezda, Gravesova bolest, upala štitaste žlezde, mogu nastati čvorovi na štitastoj žlezdi, guša ili karcinom štitaste žlezde.

Kada bi trebalo da se javite lekaru?

Obično će se pojaviti neki simptomi koji će pokazati da sa štitastom žlezdom, odnosno sa hormonima koje ona luči, nešto nije u redu. Kada se proizvodi previše hormona ubrzće se njen rad, dok će je manja količina hormona usporiti.

Simptomi nepravilnog rada štitaste žlezde su:

– nagli gubitak kilograma ili naglo dobijanje kilograma

– usporeni ili ubrzani rad srca

– intolerancija na hladnoću ili toplotu

– suva ili vlažna koža

– neregularan menstrualni ciklus

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, potrebno je da se javite lekaru. Stanje hormona se može videti analizo krvi, tačnije vađenjem hormona tireotropina (TSH) T4 i T3 , Nizak TSH znači da ova žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, dok visok nivo TSH znači da proizvodi previše hormona.

U dijagnozi može pomoći i vađenje antitela, naročito kada je u pitanju Hašimoto, kod koga hormoni T3 i T4, neretko budu u redu, pa su antitela ta koja na njega mogu da ukažu.

Komentari

Vaš komentar