Zbog čega bi trebalo da izbegavamo zarazu omikronom?

Zdravlje 18. jan 202213:301 komentar
Shutterstock

Brzo širenje omikron soja koronavirusa, koja prouzrokuje blaži oblik kovida-19 u poređenju sa prethodnim oblicima, podstakla je mišljenja po kojima kovid-19 trenutno predstavlja manji rizik nego u prošlosti, zbog čega se neki pitaju zašto bi sada trebalo da se trudimo da sprečimo zarazu ako ćemo svi, pre ili kasnije biti izloženi virusu.

Stručnjaci su pokušali odgovoriti na to pitanje.

I dalje možete da obolite od težeg oblika bolesti 

Istraživanja pokazuju da je veća verovatmoća da će omikron rezultirati asimptomatskim oblikom kovida u odnosu na ranije sojeve. Među osobama koje imaju simptome, veći broj ih ima vrlo blag oblik bolesti, poput grlobolje ili curenja nosa, ali nemaju poteškoća sa disanjem koje je bilo tipično za ranije infekcije.

Povezane vesti

Ali brzo širenje omikrona u mnogim zemljama sveta znači i to da će u apsolutnim brojkama od težeg oblika bolesti oboleti više ljudi. Konkretno, nedavni podaci iz Italije i Nemačke pokazuju da su ljudi koji se nisu vakcinisali daleko podložniji hospitalizaciji, smštanju na odejenja intenzivne nege i smrtnom ishodu.

„Slažem se da će pre ili kasnije svi biti izloženi virusu, ali je bolje da se to dogodi što kasnije“, smatra stručnjak za viruse Majkl Nusencvajg sa Univerziteta Rokfeler.

„Zašto? Jer ćemo kasnije imati kvalitetnije, bolje i dostupnije lekove i bolje vakcine“, dodao je on.

Možete da zarazite druge 

„Iako možete da imate samo blagi oblik bolesti, virus i dalje možete da prenesete na nekoga ko je u rizičnoj grupi imunokompromitovanih, podložnijih smrtnom ishodu, čak i ako imate antitela koja ste stekli prethodnom infekcijom ili vakcinacijom“, rekla je Akiko Ivasaki, studentkinja virusne imunologije na američkom Jejlu.

Dugoročne posledice omikrona još uvek su nepoznate

Zaraza ranijim sojevima koronavirusa, uključujući i blage infekcije i „probojne“ slučajeve nakon vakcinacije u brojnim slučajevima prouzrokovala je dugotrajni, iscrpljujući kovid sindrom.

„Još nemamo podataka o tome koliko infekcija omikronom završi dugim kovidom. Svi oni koji podcenjuju omikron, smatrajući ga blagim sojem, izlažu se riziku od iscrpljujuće bolesti koja može da traje mesecima ili godinama“, upozorava Ivasaki.

Još nije poznato da li će zaraza omikronom na kraju rezultirati bilo kojim „tihim“ efektom kakve smo viđali kod ranijih sojeva, poput stvaranja autoantitela, oštećenja semene tečnosti ili promena na ćelijama koje proizvode insulin.

Nedostatak lekova

Treba imati na umu da dva od tri leka, korišćena tokom prethodnih talasa koronavirusa, nemaju efekta protiv ovog soja. A trećeg, GlaksoSmitKlajnove sotrovimaba nedostaje.

Isto je sa novim oralnim antivirusnim lekom pod nazivom Pakslovid, kompanije Fajzer, koji se pokazao efikasnim protiv omikrona. Imajte na umu da, ako se razbolite, možda nećete imati pristup lečenju.

Problem prepunih bolničkih kapaciteta

Među potpuno vakcinisanim osobama koje su primile i buster dozu i ne boluju od bilo kakvih hroničnih bolesti, omikron „neće napraviti previše štete“, rekao je Dejvid Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Kolumbija. Ali ipak, što je manje zaraženih, to bolje, pogotovo sada, „kada su bolnice već prepune, a vrhunac omikronskog talasa tek nam predstoji“ u većem delu SAD, rekao je Ho.

Zbog rekordnog broja zaraženih pacijenata, bolnice su morale da odlože unaprijed dogovorene hirurške zahvate, kao i lečenje onkoloških bolesnika. Tokom prethodnih skokova u broju zaraženih i onih kojima je zbog kovida bila potrebna hospitalizacija, prepune bolnice nisu bile u mogućnosti na adekvatan način leče ostale hitne slučajeve, poput srčanih udara.

Više zaraženih znači i više novih sojeva virusa

Omikron je peti soj izvornog virusa SARS-COV-2 i tek nam preostaje da vidimo da li će se njegova sposobnost dalje mutacije usporiti.

Treba imati na umu da visoka stopa zaraze virusu daje i veću mogućnost za mutacije, a nema garancija da će nova varijanta koronavirusa biti benignija od prethodnih.

„SARS-CoV-2 nas je u poslednje dve godine iznenadio na mnogo raznih načina, a mi i dalje nismo u poziciji da predvidimo evolucijsku putanju ovog virusa“, istakao je Ho.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar