Zdrave navike koje mogu da poremete probavu

Zdravlje 20. avg 202208:27 > 10:041 komentar
Shutterstock

Prirodno je biti frustriran ako naizgled dobre navike negativno deluju na creva, ali razmislite o tome da ih pomno proverite. Male izmene svakodnevne rutine mogle bi da poboljšaju blagostanje organizma i same pobave.

Ako radite na stvaranju zdravijeg, uravnoteženijeg životnog stila, onda verovatno imate niz navika koje ste uveli u svakodnevnu rutinu kako biste lakše postigli ciljeve. A redovno pražnjenje creva važno je za celokupno zdravlje i uopšteno dobar osećaj u sopstvenom telu.

Povezane vesti

Konzumiranje prerađene hrane, nedovoljan unos tečnosti i izbegavanje vežbanja neke su od poznatih loših navika kojih se treba rešiti, ali postoje i neke naizgled zdrave navike koje mogu da dovedu do problema sa pražnjenjem creva.

Konzumiranje nezrelih banana

Ovo ne trebalo pogrešno shvatiti, jer banane su odlične, one ne samo da su prepune vlakana, već nude izvrstan izvor kalijuma koji pomaže u postizanju dnevnih prehrambenih ciljeva.

Iako sadrže hranjive supstance koje deluju kao prebiotik i hrane dobre bakterije u crevima, one takođe mogu teže da se probavljaju. Dakle, ako već imate problema sa neredovnim pražnjenjem creva, ovo možda nije najbolje voće za vas.

Izvođenje intenzivnih vežbi

Vežbanje se uopšteno smatra pozitivnim za pokretanje metabolizma, ali intenzitet treninga može zapravo da pogorša stvari.

Ono što je poznato je da creva moraju da se opuste da bi se pokrenula. A kada ste ceo dan u stresu, a zatim radite intervalne treninge visokog intenziteta  to neće biti od pomoći za opuštanje, probavu i kretanje, objašnjava dr Robin Berzin.

Unos veće količine povrća

Ishrana prepuna povrća zasigurno će pomoći da se creva snadbeju vlaknima koja su im potrebna za redovno pražnjenje, ali ako već imate problema, brzi unos zeleniša u velikoj količini možda nije najbolji način za rešavanje problema zatvora, piše MBG, prenosi 24 sata.hr.

„Ako počnete da dodajete više povrća u ishranu, često ćete osećati nadutost i imaćete sve veći osećaj neprijatnosti u stomaku. Umesto toga, prvo se usredsredite na vraćanje „ritma““, kaže gastroenterolog dr Vil Bulsjevič.

Komentari

Vaš komentar