Zdravstvene prednosti ovsene kaše

Zdravlje 02. okt 202109:27 > 11:479 komentara
kaša, ovsena kaša, doručak, zdrav doručak
Izvor: Shutterstock

Kada ne znate šta biste za doručak, započnite dan jednom od najzdravijih opcija - ovsenim pahuljicama.

Ovsene pahuljice mogu dobro da vas zasite, a zahvaljujući ugljenim hidratima zadovoljiće i potrebe onih  koji su ujutro fizički aktivni.

Kako bi zaista bile korisne i zadovoljile sve naše dnevne nutritivne potrebe, trebalo bi da  izbegavate da kupujete ovsene pahuljice koje sadrže veliku količinu šećera, kaže dijetetičarka  dr Bridžit Zejtlin.

Prednosti konzumiranja ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice su pune vlakana, što je velika prednost jer vlakna pomažu u ublažavanju probleme sa crevima, poput zatvora i drugih gastrointestinalnih problema, kaže nutricionistkinja dr Loren Minčen i dodaje  da  nam jedna porcija ovsenih pahuljica daje oko četiri grama esencijalnih, rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Povezane vesti

Osim toga, ovsene pahuljice su bogate hranljivim supstancama, poput vitamina B i magnezijuma.

Kao celovite žitarice ovsene pahuljice mogu lako da se uključe u ishranu, kao doručak ili kao popodnevna užina. Zahvaljujući B vitaminima koje sadrže podižu nivo energije, dok zbog magnezijuma mogu da pomognu kod smanjenja stresa.

„Ovas, kao žitarica, je bogata gvožđem, kalcijumom, magnezijem i vitaminom B6, a sadrži manje količine kalijuma i proteina“, kaže dr Minčen za Real Simple.

Kalcijum, magnezijum i kalijum pospešuju rad mišića i nerava, održavaju balansu vode u organizmu, a vitamin B6 podiže nivo energije, dobar je za kardiovaskularni sistem, zdravlje mozga i raspoloženje, dok proteini čuvaju i obnavljaju kožu, nokte, kosu, ali i  imunitet.

„Ova žitarica je  puna vode, pa je odlična za hidrataciju organizma“, rekla je dr Minčen i dodala:

„Međutim, bez obzira na zdravstvene prednosti, ovsene pahuljice bi trebalo da konzumirate umereno. Preporuka je da se unosi jedna šoljica dnevno.

Komentari

Vaš komentar