Znamo da je štetan, a da li znamo kako može da se protera duvanski dim

Zdravlje 26. nov 202108:05 > 14:06
Shutterstock

„Ljudi puše zbog nikotina, ali umiru zbog katrana“, čuvena je rečenica koju je izgovorio profesor Majkl Rasel još davne 1976. godine, koja je kao hipoteza kasnije poslužila u nalaženju rešenja za odvikavanje od ove štetne navike. U prilog tome koliko je zaključak profesora Rasela istinit govori i činjenica da je nikotin postao deo rešenja u odvikavanju od pušenja, te se već gotovo pola veka koristi u pomoćnim sredstvima u vidu nikotinskih žvaka, flastera ili tableta.

Iako nije bez rizika i izaziva zavisnost, nikotin dokazano ipak nije najštetniji sastojak cigarete i glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem.

Sagorevanje je problem

Glavni, gorući problem kod pušenja je zapravo sagorevanje. Naime, kada se cigareta zapali oslobađa se duvanski dim, a sa njim i više od šest hiljada materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne.

Iako je najbolja odluka koju jedan pušač može da donese – da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina, za sve one koji to ne urade, nauka je uspela da pronađe manje štetan način konzumacije duvanskih proizvoda.

Zagrevanje deo rešenja

Brojni svetski eksperti iz oblasti javnog zdravlja govore da odgovor može biti i u zagrevanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrevanja duvana. S obzirom na to da je utvrđeno da sagorevanje duvana proizvodi najveći broj štetnih materija, eliminacijom ovog procesa se, ipak, značajno smanjuje njihov broj.

Alternative klasičnim cigaretama zasnovane na tehnologiji zagrevanja isporučuju potrebnu dozu nikotina, ali ne stvaraju duvanski dim, već aerosol koji samo izgleda slično kao duvanski dim, ali je bitno drugačijeg sastava, što je i ključna razlika u odnosu na cigarete. Ipak, iako duvanske alternative daju odraslim pušačima mogućnost da konzumiraju duvan na manje štetan način, važno je znati da one nisu bez rizika, jer sadrže nikotin koji izaziva zavisnost.