Aida Paljevac je „Volonterka po meri prirode“

Zeleni kutak 24. maj 202314:39 2 komentara
Privatna arhiva

Aida je svojim volonterskim radom uspela da za kratko vreme animira decu i mlade, nastavnike i meštane da se uključe u akcije čišćenja, ali i da podigne nivo zainteresovanosti svojih sugrađana i sugrađanki za mnoga ekološka žarišta.

Na Međunarodni dan biodiverziteta, Mladi istraživači Srbije (MIS) organizovali su dodelu priznanja „Volonteri prirodi po meri“ za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu” čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

„Cilj nagrade je da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očivanje biodiverziteta i sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja, jer nam je želja da povećamo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode“, izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Beta/Amir Hamzagić

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja „Volonteri prirodi po meri“ je Aida Paljevac, volonterka i aktivistkinja iz Nove Varoši, nadaleko poznata po predanom volonterskom angažmanu na očuvanju planine Zlatar i okoline. Aidin volonterski rad i aktivizam kroz neformalnu grupa građana „Studenac“ čija je Aida i jedna od osnivačica, inspiracija su mnogim entuzijastima koji se zalažu da se zaštiti i sačuva od uništenja ne samo planina Zlatar, već i druga prirodna bogatstva i resursi novovaroške opštine.

„Ovo priznanje nam je bitno jer je prepoznata borba naše grupe na lokalu ka očuvanju životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar naše zajednice“, rekla je Aida i dodala da je nagrada podstrek da nastave sa aktivnostima koje doprinose stvaranju prilika za ostvarenje jednakih prava na zdravu životnu sredinu i život po meri prirode.

Aida je svojim volonterskim radom uspela da za kratko vreme animira decu i mlade, nastavnike i meštane da se uključe u akcije čišćenja, ali i da podigne nivo zainteresovanosti svojih sugrađana i sugrađanki za mnoga ekološka žarišta.

Povezane vesti

Neformalna grupa građana Studenac čija je Aida Paljevac volonterka, kao i jedna od osnivačica, postoji od decembra 2021. godine, okupljena je sa idejom da se zaštiti i sačuva od uništenja planinu Zlatar i čitavu priroda novovaroške opštine u kojoj grupa deluje. U prethodnih 12 meseci, Aida je u u opštini Nova Varoš organizovala nekoliko tribina, ekoloških akcija čišćenja prirode i javnih površina, istovremeno pokušavajući da što više institucionalizuje napore da promeni situaciju u zajedinici, te je tako sa svojim saborkinjama podnošenjem primedbi na Plan generalne regulacije opštine Nova Varoš uspela da jednu od lokacija iz površina komercijalnih delatnosti prenameni u uređenu park šumu.

Aida je zaslužna i za održanu akciju čišćenja školskog dvorišta osnovne škole „Momir Pucarević“ u selu Akmačići nadomak Specijalnog rezervata prirode Uvac. Sa ostalim volonterkama pružala je nesebičnu podršku i delila iskustvo i znanja sa ekološkim organizacijama i građanima širom Srbije, često prisustvujući akcijama odbrana reka od izgradnje MHE, te se Aida obrela i na barikadama meštana sela Dadince koji su branili Rupsku reku, bila je gost i podrška i u odbrani reke Sopotince, Tripušnice, Pustinjske reke, ali i mnogih drugih lokaliteta kojima preti neka vrsta ekoloških izazova i devastacija.

Nagrada „Volonteri prirodi po meri“ je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat „Zajedno za životnu sredinu“ stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

Komentari (2)

Vidi sve komentare