Avio-industrija tvrdi da zabrana letova u Francuskoj krši slobodu kretanja

Zeleni kutak 19. jan 202317:006 komentara
Izvor: Pixabay

Evropske zemlje počele su da obustavljaju letove na kratkim udaljenostima kako bi smanjile emisije koje izazivaju zagrevanje klime, ali nailaze na otpor.

Francuska je u decembru zabranila domaće letove između gradova do kojih se može stići vozom za manje od dva i po sata, a samo nekoliko dana kasnije, Belgija je povećala carine na letove kraće od 500 km.

Sada, avio-industrija pokušava da stvari odnosno zagađenje vrati na staro.

Aerodromi i avio-kompanije planiraju da se pozovu na prava Evropske unije na slobodu kretanja kako bi poništili ova ekološka ograničenja.

Povezane vesti

U praksi, francuska zabrana utiče samo na tri domaće rute kratkih letova i prvobitno je na snazi tri godine. Ipak, grupe avio-industrije strahuju da bi to moglo predstavljati presedan za šira ograničenja širom EU.

Francuski i evropski aerodromi i regionalne avio-kompanije izlažu novu strategiju za borbu protiv zabrane.

Iako kažu da je malo verovatan formalni pravni izazov, planiraju da se pozivaju na slobodu kretanja – jednu od četiri osnovne slobode sadržane u evropskom zakonu – u neformalnim pregledima zakona, za koje se očekuje da će se održavati dva puta godišnje. Oni takođe nameravaju da lobiraju kod vlade.

“Imamo princip koji je uspostavila EU otvorenog, liberalizovanog tržišta sa slobodom pružanja vazdušnih usluga za sve evropske avio-kompanije između bilo koje tačke u Evropi”, kaže jedan visoki zvaničnik industrije.

Argument o slobodi kretanja ulazi u jednu od najosetljivijih tema u evropskoj politici, ali se suočava sa značajnim preprekama s obzirom na njegovu složenost, kažu evropski izvori.

Industrijska tela takođe tvrde da je francuska zabrana letova – koja je uticala na mnogo manje ruta nego što su se ekološke grupe nadale – na kraju neefikasna u značajnom suzbijanju emisija.

SCARA, grupa koja predstavlja regionalne francuske avio-kompanije koja je agresivno lobirala za ublažavanje prvobitne zabrane, rekla je da će takođe koristiti periode pregleda da dokaže da zabrana nema stvarnog uticaja.

„Obratićemo ljude ovim podacima“, rekao je šef globalnih avio-kompanija Vili Volš na marginama konferencije Airline Economics u Dablinu.

„Ako bismo zabranili sve letove manje od 500 km u Evropi… to bi bilo manje od četiri odsto CO2 u Evropi, zar ne? Mislim da postoji percepcija da bi to bilo 80 odsto. To nije rešenje“, rekao je Rojtersu.

Prema Uniji francuskih aerodroma, rute koje će biti zabranjene predstavljaju samo 0,23 procenta emisija iz vazdušnog saobraćaja Francuske, 0,04 procenta emisija sektora transporta i 0,02 procenta emisija sektora vazdušnog saobraćaja.

Zeleni lobisti žele šira ograničenja i spremaju se da se suprotstave naporima industrije da poništi zabranu.

Džo Darden, direktorka vazduhoplovstva u kampanji Transport i životna sredina, priznaje da je zabrana za sada ograničena, ali kaže da je to važan signal zemljama koje žele da smanje emisije iz avijacije.

„To je da pokažete da imate pravo da zapravo ograničite emisije iz vašeg sektora vazduhoplovstva“, kaže ona.

Razočarani nedostatkom ambicija u sadašnjim pravilima, aktivisti su rekli da se nadaju da će se vratiti na prvobitni predlog zabrane letova na rutama sa vremenom putovanja kraćim od šest sati.

„To je licemerno. Oni su učinili da zabrana nema uticaja… imali su snažan pritisak da smanje ambiciju“, kaže Sara Fajol, aktivistkinja za transport Grinpisa u Francuskoj.

Fit for 55, set pravila EU osmišljenih za borbu protiv klimatskih promena i uvođenje reformi, stupiće na snagu u celom bloku u naredne dve ili tri godine. To bi trebalo da ima značajniji uticaj na životnu sredinu, kažu zvaničnici EU.

Komentari

Vaš komentar