Cveće buja na Antarktiku – zašto to nije dobro

Zeleni kutak 26. sep 202316:49 3 komentara
Ruža, ruže, zasad ruža,
Ilustracija / Shutterstock

Antarktik je svake godine sve manje prepoznatljiv.

Na kopnu, naučnici su otkrili cvetne biljke, mahovinu i alge kako se šire kao nikada ranije, a na moru je obim plutajućeg morskog leda dostigao rekordno nizak nivo, piše sciencealert.com.

Ove dramatične promene su se poklopile sa porastom letnjih temperatura. Istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu (UV) su 2022. zabeležili najveći toplotni talas koji je ikada pogodio Antarktik.

U martu su temperature blizu južnog pola dostigle 39 °C iznad normale tri dana zaredom, dostižući maksimum od -10 °C (14 °F).

Ovo je bila najtoplija temperaturna anomalija zabeležena bilo gde u svetu, rekao je Edvard Blančard-Vriglsvort, atmosferski naučnik i prvi autor objavljenog rada tima UV, rekao je Kaši Patel za Vašington post.

Neki iz njegovog tima koji su u to vreme radili na Antarktiku su očigledno bili dovoljno topli da nose šorc, pa čak i da idu bez majice na suncu.

Trenuci poput ovih pokazuju jasnije nego ikad da Antarktik nije imun na klimatsku krizu, kao što su neki naučnici nekada mislili.

Da bi shvatio koliko je nedavnog toplotnog talasa na Antarktiku pripisano klimatskim promenama, tim sa UV je koristio „pristup priče“.

Ova strategija modeliranja oslanja se na „razplet prošlih događaja, ili verodostojnih budućih događaja ili puteva“ da bi reprodukovala trenutne klimatske događaje.

„Otkrili smo da su klimatske promene tokom prošlog veka pojačale toplotni talas za 2 °C, dok bi ekvivalentni toplotni talas 2096. godine bio za dodatnih 6 °C topliji u odnosu na 2022. (8 °C u odnosu na 1922.)“, pišu Blančard-Vriglsvort i kolegama.