EEA: Osamdeset odsto morskog otpada, uglavnom plastike, nastalo na kopnu

Zeleni kutak 02. feb 202309:294 komentara
Handout/The Aegean Rebreath/AFP (ilustracija)

Otpad koji nastane na kopnu čini 80 odsto morskog otpada u Evropi, a otprilike 85 odsto otpada je plastika, navodi se u izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) "Od izvora do mora - neispričana priča o morskom otpadu", koje prenosi DOOR.

Ambalaža i sitni plastični predmeti čine gotovo 80 odsto tog plastičnog otpada. Novi izveštaj koji je objavila EEA prva je evropska studija koja holistički sagledava kako otpad nastaje i preko naših reka završava u evropskim morima, stoji u saopštenju DOOR.

Pročitajte još

Izveštaj nudi deset preporuka kojima bi se dopunilo delovanje Evropske unije kroz Akcioni plan EU o nultom zagađenju, Akcioni plan za kružnu ekonomiju (uključujući Strategiju za plastiku), Okvirnu direktivu o pomorskoj strategiji i Direktivu o plastici za jednokratnu uporabu.

Uprkos merama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od ekonomskog rasta. Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica EU po osobi porastao je za 22 odsto, kao i količina pogrešno upravljanje plastičnim otpadom.

Većina korišćenih i odbačenih plastičnih predmeta se ili reciklira, spaljuje ili odlaže u objekte za odlaganje otpada, ali zbog ograničenja u kapacitetima za upravljanje otpadom, deo još uvek ulazi u naša mora i okeane, što ga čini primarnim izvorom morskog otpada.

U nekim slučajevima, istaknuto je, postojanost plastike znači da ona može da traje do 500 godina u životnoj sredini.

Nove preporuke usmerene su na bolje korišćenje postojećih i novih izvora podataka radi boljeg praćenja problematičnih područja, a akcije čišćenja i nadzor naučnika volontera tu su neprocenjivi. Tehnologija takođe igra sve važniju ulogu, budući da detekcija putem satelita, aviona, bespilotnih letelica i veštačke inteligencije može da pomogne u razumevanju prikupljenih „velikih podataka“.

Sve to je potrebno kako bi se podstaklo političko odlučivanje u zemljama i zajednicama koje se suočavaju s najvećim problemima lošeg upravljanja otpadom, stoji u saopštenju, a ceo izveštaj može pročitati na ovoj adresi.

Komentari

Vaš komentar