(FOTO/VIDEO) Ekološki aktivisti se ponovo lepe za ulice u Berlinu, incidenti sa građanima

Zeleni kutak 18. sep 202312:12 11 komentara

Brojnim blokadama saobraćajnica u Berlinu ekološki pokret „Poslednja generacija“ počeo je najavljenu "akcijsku sedmicu" s pojačanim udarima na saobraćaj u nemačkoj metropoli.

„Policija je u toku jutra zabeležila više od 20 blokada vitalnih saobraćajnica u gradu i na prilazima gradu, a više blokada je unapred sprečeno“, poručila je policija preko društvenih mreža.

Aktivisti „Poslednje generacije“, od kojih su mnogi poslednjih dana posebno za ove akcije pristigli i iz ostalih delova Nemačke, saobraćajnice su blokirali do sada primenjivanom metodom lepljenja specijalnim lepkom za asfalt.

Prilikom uklanjanja demonstranata s puta je na nekim mestima došlo do oštećenja kolovoza,  a policija govori o novim mešavinama specijalnog lepka zbog kojeg je još teže odvojiti ljude sa asfalta.

POVEZANE VESTI

Mnogi vozači su glasnim trubljenjem protestovali protiv blokade i stvaranja dugih zastoja zbog čega su mnogi zakasnili na posao. Na nekoliko mesta vozači su fizički napali demonstrante, a jedan vozač ih je napao i biber sprejom. Policija je protiv napadača podnela krivičnu prijavu zbog nanošenja telesnih povreda i upozorila građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

„Mi imamo potpuno razumevanje za to ako su vozači iritirani protestima ali apelujemo na građane da ne čine ništa na svoju ruku i da ne posežu za silom“, saopštila je policija.

Agencije istovremeno javljaju i o tome da neki prolaznici hvale akcije „Poslednje generacije“ i da demonstrantima ostavljaju bukete cveća.

„Poslednja generacija“ je najavila intenziviranje akcija u ovoj nedelji, a „akcijska sedmica“ je pokrenuta u nedelju kada su aktivisti bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja velika većina građana ne podržava akcije „Poslednje generacije“ i smatra da akcije više štete nego koriste borbi protiv klimatskih promena.

„Poslednja generacija“ od nemačke vlade traži ubrzavanja aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promena, između ostalog i uvođenjem opšteg ograničenja brzine na autoputevima i još jačim subvencionisanjem javnog prevoza.

REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS/Fabrizio Bensch
AP/Markus Schreiber (STF)
REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS/Fabrizio Bensch