(FOTO) Divljine Beograda: Šiganski gaj – neotkrivena lepota podno Avale

Lifestyle 03. mar 202414:06 9 komentara
Nemanja Jovanović

Među mnogobrojnim brdima podavalskog kraja, izdvaja se pojas, prošaran livadama i šumama, koji nosi naziv Šiganski gaj.

Piše: Nemanja Jovanović

Jugozapadno od Avale, između Ibarske magistrale i starog Kragujevačkog puta, poznatijeg kao Avalski put, prostiru se mnogobrojna brda šumadijskog dela Beograda. Među njima poređana su vezana brda iz pravca Rušnja ka Ripnju u prosečnoj visini od oko 250 metara. Taj pojas, prošaran livadama i šumama, nosi naziv Šiganski gaj.

Iako bi ime sugerisalo na šumu, ovde su livade dominantne na vršnim delovima brda. Baš zbog takve raznolikosti, ovo je savršeno mesto za lagani, rekreativni hajking sa odličnim panoramama u raznim smerovima i lepim vidikovcima. Ka istoku dominira Avala, na severozapadu se u daljini proteže fantastična panorama grada, ka jugu u neposrednoj blizini nižu se šumoviti Ripanjski visovi, a na zapadu se nazire Ibarska magistrala.

Nemanja Jovanović

Ovim brdima može se prići iz više pravaca. Jedan je od postrojenja Minel u Ripnju, iz pravca istok-zapad. Ide se nekih 800m asfaltim putem, dok se ne popne na prvo brdo, odakle se nastavlja široki traktorski put do kraja.

Povezane vesti

Posle 1.3km, dolazi se na prvi vidikovac sa desne strane, na livadi pored puta, odakle se Avala vidi u najneposrednijoj blizini. Nakon 2.5km izlazi se na vrhove brda sa kojih se pruža pogled na jugoostočni Beograd.

Ukupna dužina ove staze, u oba smera je 10 kilometara (km). Nakon pet km, na završetku staze, sledi jedno iznenađenje. Posle par stotina metara intenzivne hrastove šume, izlazi se na prelepo Ripanjsko jezero nazvano Bela Reka, oivičeno šumskim poluprstenom. Jedno je od pet beogradskih jezera u podavalju. Ono je veštačko, nastalo krajem 80-ih godina prošlog veka i površine je oko dva hektara.

Nemanja Jovanović

Navodi se da je najčistije jezero u ovom delu Šumadije. Zatiču se pecaroši, ali sporadično i kupači, iako jezero nije predviđeno za kupanje jer manjkaju pitomi prilazi vodi. Nesrećnim okolnostima i nedogovornim ponašanjem jednog dela lokalnog stanovništva, dvoje ljudi se utopilo poslednjih godina. Postoji i kratka kružna staza oko jezera. Savršeno je mesto za predah pored vode, pred polazak natrag.

Drugi način kako se ulazi u Šiganski gaj, jeste iz pravca Rušnja, preciznije od okretnice autobusa broj 507.

Staza počinje preskakanjem potoka i kreće se u pravcu sever-jug. Trebalo bi naglasiti da je ovaj deo izuzetno blatnjav danima nakon kišnog perioda, jer brda obiluju vodom i izvorima. Kraj ove staze, koja se poslednjih kilometar spaja sa prethodnom, dajle takodje izlazi na jezero. Dužina rute je 3.5 km (zbirno sedam km).

Nemanja Jovanović

Ovu stazu, skoro sve vreme prati žbunje šipka.

Životinjski svet je obimniji nego što bi se pretpostavilo. Lično sam više puta nailazio na srndaće, hodao stazom sa svežim otiscima divljih svinja, prisustvom plašio fazane i zečeve, a jednom prilikom sam naleteo i na jazavca!

Nemanja Jovanović

Za ljubitelje gljiva, ovo je prava lokacija jer se u hrastovoj šumi mogu naći razne vrste pečuraka. Neke od njih rastu i na samom putu.

Nemanja Jovanović

Ova brda su divlja i nenaseljena, što bi trebalo i da ostanu, a baš takva su izvanredno mesto za ljubitelje prirode i hodanja.

Nemanja Jovanović

O autoru:

Nemanja Jovanović je pasionirani ljubitelj prirode, dugogodišnji aktivan planinar, ekološki aktivista i vrsni poznavalac mnogobrojnih brda u krugu od oko 40km, na kojima leži srpska prestonica.

Nemanja Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare