Francuska preduzima mere zbog najezde plastičnih „sirena suza“

Zeleni kutak 25. jan 202309:521 komentar
Izvor: Foto: Pixabay/Hamsterfreund

Plaže u Francuskoj i Španiji se susreću sa naletom malih belih plastičnih kuglica - peleta koje su se misteriozno pojavile. Njihova izuzetno mala veličina čini ih neverovatno teškim za čišćenje uprkos najboljim naporima volontera.

Okrugle perle su manje od 1,5 mm i poznate su kao „sirene suze“. Zvanično se nazivaju industrijskim plastičnim granulama (IPG) i tope se za pravljenje svakodnevnih plastičnih predmeta.

Nekoliko talasa ovih plastičnih peleta zagadilo je plaže Bretanje u poslednja dva meseca. U decembru su pronađeni u Finisteru, zatim Sable Dolon i nedavno u Porniku. Zimski vetrovi i vodene struje donele su sve više plastike na obalu.

Ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu saopštio je da francuska vlada preduzima pravne mere zbog ove „noćne more za životnu sredinu“.

Niko ne zna tačno odakle pelet dolazi. Zvaničnici su testirali uzorke, ali rezultati još nisu objavljeni.

Povezane vesti

Nevladine organizacije i ekolozi uključeni u čišćenje ovog plastičnog zagađenja, kao što je Surfrider fondacija, imaju svoje teorije. Veruju da su „suze sirene“ možda potekle iz brodskih kontejnera koji su pali u Atlantski okean, prosuvši perle u vodu.

„Vrlo je moguće da je jedan ili više napunjenih kontejnera plastičnih peleta izgubljeno u severnom Atlantiku i da prosipaju svoj teret po susednim plažama ili pušteno iz kontejnera koji je već izgubljen pre nekog vremena“, kaže Kristina Baro, službenica za istraživanje mikroplastike Surfridera. .

Pravna žalba se pokreće protiv nepoznatih osoba – ali zvaničnici kažu da je nemoguće u potpunosti identifikovati poreklo ovih plastičnih peleta. Surfrider fondacija kaže da tužioci sada moraju da započnu „dug i mukotrpan“ proces utvrđivanja ko je kriv.

Prošlog vikenda, Surfrider fondacija organizovala je dan akcije na plažama u Francuskoj. Procenjuju da je stotine hiljada belih plastičnih perli do sada isprano.

U decembru u Tregeneku u Finisteru, volonteri su prikupili više od 80.000 peleta sa plaže za manje od sat vremena. Procenjuje se da se 160.000 tona ovih sitnih perli „izgubi“ svake godine tokom proizvodnih procesa samo u Evropskoj uniji.

Surfrider fondacija kaže da industrija treba da preduzme mere i odgovornost za ovo plastično zagađenje. Francuski zakoni protiv otpada i cirkularne ekonomije već znače da proizvođači moraju da preduzmu mere da spreče beg peleta u prirodu – ali se ne primenjuju van teritorije zemlje.

Nevladina organizacija poziva na snažne evropske propise kako bi se zaustavilo ovo zagađenje. U njemu se kaže da EU treba da smanji proizvodnju plastike uz kvantifikovane ciljeve i stroge rokove. Čišćenje ovakvih izlivanja nakon što se desi je praktično nedostižno, što znači da je prevencija ključna.

U januaru su gradonačelnik Pornika, Žan-Mišel Brard i gradonačelnik Sables d’Olona, Janik Moro, kao i predsednica regiona Pejs de Loare, Kristel Moranse, podneli pravne žalbe zbog ovog plastičnog zagađenja.

Bešu je pohvalio izabrane zvaničnike, nevladine organizacije i volontere što su istakli loše industrijske prakse koje dovode do ovakvog zagađenja.

„Država je na vašoj strani, odlučili smo da uložimo žalbu“, objavio je on na Tviteru.

Komentari

Vaš komentar