Koliko je uklonjeno ugljen dioksida u 2022. i zašto je to nedovoljno

Zeleni kutak 19. jan 202309:537 komentara
Izvor: Shutterstock

Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dve milijarde tone ugljen-dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, saznaje se iz izveštaja više institucija predvođenih univerzitetom u Oksfordu.

Da bi se temperatura na planeti ograničila na 1,5 stepen Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariskim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1.300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procenjuje se u izveštaju.

Pročitajte još

Koautor izveštaja Stiv Smit sa Oksforda napominje da uprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima postoje „velike rupe u informacijama“.

Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje efekata staklene bašte i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, okeane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se CO2 gotovo u potpunosti uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.

Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje CO2 dostigle su oko 200 miliona dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara.

Cilj većine zemalja je da do 2050. ostvari nultu stopu emisije CO2.

Jan Minks, sa nemačkog Istraživačkog instituta Merkator, ističe da moramo „agresivno da razvijamo nove metode uklanjanja CO2 iz atmosfere“ ako želimo da ostvarimo zadati cilj.

„To će potrajati jer smo tek na početku“, rekao je Minks.

U decembru je američko ministarstvo za energetiku odobrilo 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja CO2. EU planira do 2030. svake godine da ukloni pet miliona tona CO2.

Komentari

Vaš komentar