Kesica grickalica koja se prosula posetiocu na tlo pećine izgleda beznačajno, međutim nije tako. Rendžeri Nacionalnog parka "Karlsbad kaverns" na jugu američke države Nju Meksiko, kažu da je to "događaj koji menja svet" mikroba i insekata koji nastanjuju podzemlje. Kesica je mogla biti tamo samo dan ili dva ili možda svega nekoliko sati, ali slani zalogaji prerađenog kukuruza koje je vlaga omekšala, izazvali su na tlu pećine rast buđi koja se proširila na obližnje pećinske formacije.
„To je imalo ogroman uticaj na ekosistem pećine“, ukazao je Park na društvenim mrežama, objašnjavajući da su pećinski cvrčci, grinje, pauci i muve ubrzo navalili da jedu i raznose novu hranu šireći zagađenje.
Jarko narandžastu kesicu je primetio rendžer tokom redovnog obilaska „Velike sobe“, najveće komore te pećine u Severnoj Americi. Kada posetoci odu na kraju dana, čuvari proveravaju da li je neko zaostao i da li ima smeća.
„Velika soba“ je popularno mesto u „Karlsbad kaverns“ jer je to prostranstvo ispunjeno visokim stalagmitima, finim stalaktitima i grozdovima sitnih pećinskih ukrasa.
Godišnje posetioci ostave 70 miliona tona smeća
Od te podzemne „zemlje čuda“ u Novom Meksiku i sve do jezera u Nevadi, pritoka duž Velikog kanjona i laguna na Floridi, čuvari parkova i dobrovoljci prikupljaju tone smeća koje ostavljaju posetioci. Čišćenje je deo bitke za očuvanje jedinstvenih ekosistema od ugrožavanja.
Po Službi nacionalnih parkova SAD, više od 300 miliona ljudi ih posećuje godišnje, stvarajući skoro 70 miliona tona smeća, od kojeg većina završava u kantama i kontejnerima za reciklažu.
Ali za deo bačenih kesa grickalica i drugih ostataka često je potreban naporan rad da bi se sakupile, na čemu rade organizacije poput „Leave No Trace“ (Ne ostavljaj svoj trag).
U pećinama Karlsbada dobrovoljci prečešljavaju pećine sakupljajući sitnice. Jedan takav petodnevni rad je doneo 22,68 kilograma sitnog, ali za pećine opasnog otpada. Rendžeri imaju opremu i za čišćenje gadnog otpada – ljudskog izmeta duž staze.
„To je mračno područje, ponekad ljudi ne primećuju da je neko drugi tamo, pa to tako…“, rekao je Džozef Vord, vodič u Parku koji radi na tome da posetiocima prenese poruku „Ne ostavljajte svoje tragove“.
Kompleti opreme za čišćenje koje imaju rendžeri sadrže rukavice, kese za smeće, vodu, mešavine izbeljivača za dekontaminaciju, usisivače na baterije, čak i četkice za zube i pincete od bambusa za teško dostupna mesta.
Što se tiče kesice grickalica, Vord je rekao za Asošiejted pres da je to moglo da se izbegne jer park ne dozvoljava hranu van granica znamenite „podzemne trpezarije“ koja je namenjena tome.
Pošto je prosuta kesica otkrivena u julu, stručnjaci za pećine u Parku su odlučili kako da očiste posledice: većina površinskog nereda je pokupljena, a četkica za zube je korišćena za uklanjanje prstenova buđi i gljivica koje su se proširile na obližnje pećinske formacije. Bio je to posao od 20 minuta.
Drugi takvi poslovi mogu da potraju satima i uključuju i po nekoliko zaposlenih u parku, rekao je Vord.
Pećine veoma osetljive
Robert Melnik, profesor Univerziteta u Oregonu, proučava pećine Karlsbada, uključujući drveno stepenište koje je leglo egzotične buđi i gljivica. On i njegov tim podneli su ove nedelje izveštaj koji detaljno opisuje šta su našli i daje preporuke o tome šta park može da učini.
Potrebno je „balansiranje“ uprava parkova, rekao je Melnik, da bi ispunile dvostruki zadatak očuvanja i zaštite, a istovremeno ih učinili dostupnim publici.
„Ne znam baš kako biste to pratili osim da stalno podsećate ljude da su podzemlje, pećine veoma, veoma osetljive“, rekao je on.
Molbe da se prema pećinama treba odnositi s poštovanjem izlepljene su na tablama širom parka, rendžeri daju uputstva posetiocima pre no što odu u podzemlje, a na poleđini svake ulaznice su podsetnici šta se može i šta se ne sme.
Diana Nortap, mikrobiološkinja koja godinama proučava pećinsko okruženje širom sveta, jednom je na kolenima prošla čitavim glavnim hodnikom u Karlsbadskim pećinama da bi našla sve sitnice koje ostaju za posetiocima – čak ih je po 2.000 dnevno tokom sezone, a za njima ostaju i dlake i perut što su poslastice za mikrobe koji na tome bujaju.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!