Koliko uspešno se veliki brendovi oslobađaju plastike

Zeleni kutak 13. dec 202216:11 6 komentara
Shutterstock

Svetski fond za prirodu (WWF) otkrio je da li i koliko velike svetske kompanije smanjuju korišćenje plastike.

Godišnji izveštaj organizacije za zaštitu prirode bavi se članovima programa Risors (ReSource), među kojima se nalazi nekoliko svetskih brendova poput Koka Kole, Mekdonaldsa, Starbaksa. Program je pokrenut pre tri godine sa ciljem da 100 velikih kompanija smanji potrošnju plastičnog otpada za 50 miliona tona do 2030. godine.

Do sada je uspeh gotovo simboličan, pošto je problematična plastika smanjena za 3.100 tona, ali s druge strane preduzeća koriste 35 odsto više recikliranog sadržaja.

Fond procenjuje da je devet velikih kompanija koje su deo programa poslalo 43 odsto svoje plastike na deponiju, još 9 odsto je spaljeno, a sa15 odsto se loše upravljalo.

Erin Simon, potpredsednica i šef odeljenja za plastični otpad i poslovanje u WWF-u, kaže da rezultati pokazuju da su članovi Risorsa transparentni u načinu na koji rade na rešavanju problema.

Povezane vesti

“Merenje i deljenje podataka su kritični prvi koraci. Sledeći, izazovniji korak je ubrzavanje tempa napretka. Postoji put napred. Ovo će biti teško, ali je i dalje vrlo moguće da ispunimo naše ciljeve.”

Izveštaj otkriva da je od devet analiziranih firmi koje su prijavile 7,2 miliona tona plastike u 2021. godini, 78 odsto, plastike odlazi na Koka kolu i kompaniju za pakovanje Amkor (Amcor). To znači da je ukupna količina plastike koju proizvode ove kompanije prošle godine porasla za 5,3 odsto. WWF smatra da je to delimično posledica oporavka prodaje nakon pandemije korona virusa.

Za šest od devet kompanija, količina plastike koju proizvode u odnosu na njihovu prodaju, poznata kao njihov “intenzitet plastike” je manja. Samo dve, Mekdonalds i Starbaks su zabeležile povećanje intenziteta plastike.

Izveštaj naglašava važnost sistemskih promena. Bolja politika plastičnog otpada na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou mogla bi pomoći članovima Risors programa da se poboljšaju.

Pakovanje takođe treba da bude redizajnirano ili smanjeno kako bi se oslobodili predmeta koji će verovatno biti poslati na deponiju, spaljeni ili kojima se loše upravlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare