Lakše im je: Naftne kompanije najviše ulažu u biogorivo

Zeleni kutak 25. jan 202317:061 komentar
Izvor: Foto: Pixabay/dozemode

Velike evropske kompanije kada su u pitanju obnovljivi izvori energije najviše ulažu u biogoriva, odnosno biomasu.

Prema novom istraživanju nevladine organizacije Prevoz i okruženje (Transport & Environment), oko 75% planiranih investicija do 2030. godine u iznosu od 39 milijardi evra biće usmereno na povećanje proizvodnje biogoriva.

To je, primera radi, osam puta više nego u vodonik.

Između dve i tri milijarde evra biće uloženo u nove fabrike hidrotretiranog biljnog ulja, čime će se udvostručiti proizvodni kapacitet ovog naprednog biogoriva na deset megatona do 2030, odnosno četiri puta više od onoga što se može održivo nabaviti u EU.

Povezane vesti

Zbog toga iz ove organizacije upozoravaju na masovni uvoz “sumnjivog” korišćenog jestivog ulja kao sirovine iz inostranstva.

“Proizvođači nafte promovišu vodonik kao svoju veliku opkladu za budućnost, ali u stvarnosti su njihova ulaganja u zeleni vodonik jadna”, rekao je Gert Dekok, menadžer za električnu energiju i energiju u T&E.

“Umesto toga, oni fokusiraju svoje nove kapacitete za preradu na biogoriva koja ne mogu održivo da zadovolje svetske transportne potrebe. Ovo nije industrija koja pomera granice čiste tehnologije”.

Vodonik je viđen kao novo supergorivo, mešutim, potrebno je još rada na istraživanju i tehmološkim procesima kako bi se na pravi način iskoristio njegov ogroman potencijal.

Kompanije poput Šela (Shell), Britiš petroleuma (BP), ENI, Repsola zajedno ulažu oko 6,5 milijardi evra u plavi vodonik, koji je proizveden iz prirodnog gasa i podržan prikupljanjem i skladištenjem ugljenika, što je duplo više što troše na proizvodnju zelenog vodonika – proizvedenog razdvajanjem vode na vodonik i kiseonik korišćenjem obnovljive električne energije i e-goriva kao što su e-metan i e-kerozin, proizvedenih od obnovljive struje, vode i ugljen dioksida.

„Tamo gde proizvođači nafte ulažu u vodonik, većina ide ka zameni prljavo sivog vodonika sa plavim vodonikom, koji još uvek koristi zagađujući fosilni gas“, rekao je Dekok.

„Umesto da gube vreme na laka, kratkoročna rešenja, rafinerije nafte bi danas trebalo da pređu na proizvodnju zelenog vodonika i e-goriva za brodove i avione“.

Komentari

Vaš komentar