Mogu li biljke da proizvode električnu energiju?

Zeleni kutak 16. dec 202215:58 2 komentara
Ledena biljka. Foto: Wikipedia

Kako svet prelazi na obnovljive izvore energije, vetroturbine i solarni paneli su sve češća pojava, ali da li bismo jednog dana mogli da iskoristimo biljke - kao i vetar i solarnu energiju - za proizvodnju čiste energije?

Možda izgleda kao stvar naučne fantastike, ali naučnici su uspešno koristili sočnu biljku da stvore živu “biosolarnu ćeliju” koja radi na fotosintezi.

Ova bukvalno zelena energija mogla bi da omogući razvoj budućih održivih tehnologija, nadaju se istraživači.

U svim živim ćelijama, prirodni biohemijski procesi prenose elektrone – električno naelektrisane čestice koje se nalaze u svim atomima – oko i oko.

Ovaj proces se dešava podjednako kod ljudi, bakterija, biljaka i gljiva.

Ali da bi iskoristili ovu energiju, istraživači moraju da razrade kako da ‘uhvate’ ovu struju, a to se čine procesom fotosinteze, odnosno procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svetlost u hranu.

“Tokom fotosinteze, svetlost pokreće tok elektrona iz vode koji na kraju dovodi do stvaranja kiseonika i šećera”, navodi se u saopštenju Američkog hemijskog društva.

„To znači da žive fotosintetičke ćelije stalno proizvode tok elektrona koji se može povući kao ‘fotostruja’ i koristiti za napajanje spoljašnjeg kola, baš kao solarna ćelija.“

Da bi ‘povukli’ ćelije, istraživači su ubacili električne provodnike u listove sukulentne Corpuscularia lehmannii, koja se takođe naziva ‘ledena biljka’.

Sve biljke sadrže vodu – ali voda u ledenoj biljci je posebno gusta, što ih čini idealnim kandidatima za eksperiment.

Otkrili su da je napon jednog lista 0,28 volti (V). Poređenja radi, standardni automobilski akumulator ima električni potencijal od 12,6 volti.

Iako je ova snaga manja od snage alkalne baterije, istraživači naglašavaju da bi povezivanje više listova u seriju moglo povećati napon.

Fotosinteza je već proces koji spašava planetu. Apsorbujući ugljen-dioksid, biljke deluju kao ‘ponor ugljenika’, povlačeći emisije iz atmosfere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare