Obnovljivi postaju dominantni izvori energije

Zeleni kutak 20. feb 202317:12 6 komentara
Unsplash/Alex Eckermann

Obnovljivi izvori energije će pokriti skoro sav rast globalne potražnje za električnom energijom do 2025. godine, postajući najveći svetski izvor električne energije u roku od tri godine, otkriva analiza sajta Karbon brif (carbon brief).

Sudeći prema brojkama u izveštaju o tržištu električne energije Međunarodne agencije za energiju (IEA) za 2023. očekivano je da će obnovljivi izvori, u kombinaciji sa nuklearnom energijom kojaje u fazi oporavka posle letošnje suše, više nego pokriti rast potražnje za električnom energijom između 2022. i 2025. godine.

To znači da će izvori čiste energije početi da istiskuju fosilna goriva. Kao rezultat toga, globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) u elektroenergetskom sektoru će postati opasti, uprkos trenutnom rastu potražnje.

Potreba za električnom energijom

IEA napominje da su projekcije rasta globalnog BDP-a revidirane naniže za skoro svaku zemlju zbog energetske krize, pri čemu je Velika Britanija pretrpjela posebno veliki udarac.

Ipak, kaže se da će se globalna potražnja za električnom energijom snažno oporaviti 2023. godine. Kaže se da će potražnja za još 2.500 teravat časova (TWh) biti dodata do 2025. godine, pretežno u Aziji.

Povezane vesti

Ovaj rast od devet odsto povećao bi ukupnu potražnju na 29.281 TWh. To je ekvivalentno dodavanju dela potražnje veličine EU u globalni sistem električne energije – za samo tri godine.

IEA navodi da će rast biti koncentrisan u Aziji. Do 2025. godine Kina će činiti trećinu globalne potražnje za električnom energijom, sa pet odsto u 1990. i 25 odsto u 2015. U kombinaciji sa snažnim rastom u drugim delovima Azije, do 2025. region će činiti više od polovine globalne potražnje za električnom energijom, što je i prvi put u istoriji.

Iako će upotreba električne energije stalno rasti u Evropi i Severnoj Americi, njihov udeo u globalnoj potražnji će opadati kako se Azija širi.

Obnovljivi rast

IEA dalje tvrdi da će obnovljivi i nuklearni izvori „dominirati“ rastom potražnje za električnom energijom:

„Obnovljivi izvori i nuklearna energija će dominirati rastom globalnog snabdevanja električnom energijom u naredne tri godine, zajedno ispunjavajući u proseku više od 90 odsto dodatne potražnje“.

IEA očekuje da će rast proizvodnje iz obnovljivih izvora pokriti ogromnu većinu ovog ukupnog iznosa, rastući za 2.450 TWh. Ovo čini 98 odsto ukupnog povećanja globalne potražnje.

Osim toga, IEA očekuje oživljavanje nuklearne proizvodnje, na čelu sa Azijom. Nova izgradnja u Kini i Indiji, zajedno sa ponovnim pokretanjem reaktora u Francuskoj i Japanu, povećaće nuklearnu proizvodnju za 302 TWh do 2025. godine.

Povezane vesti

Ove brojke pokazuju da će čisti izvori energije nadmašiti rast globalne potražnje za električnom energijom, istiskujući fosilna goriva u tom procesu. Obnovljivi izvori bi povećali svoj udeo u globalnoj proizvodnji električne energije sa 29 odsto na 35 odsto u roku od samo tri godine.

Podsetimo, obnovljivi izvori su obezbedili 20 odsto svetskih zaliha električne energije 1990. godine – i ovaj udeo je ostao manje-više nepromenjen sve do 2010. godine.

Udeo uglja je sa 40 odsto u globalnoj proizvodnji električne energije u 2010. pao na 36% danas i očekuje da opadne na 33 procenta 2025. godine.

Ipak, jedno fosilno gorivo bi ostalo jedan od najvećih izvora električne energije na svetu. U pitanju je gas uz pomoć koga će se do 2025. proizvoditi 21 odsto električne energije-

Izazovi pred nama

IEA napominje da će postojati izazovi jer vetar i solarna energija snabdevaju sve veći deo svetske električne energije. U njemu se navodi da snabdevanje i potražnja za električnom energijom takođe sve više zavise od vremenskih prilika, ukazujući na nedavne toplotne talase, oluje i suše kao primere.

Ovo ukazuje na potrebu za povećanjem fleksibilnosti kupaca na strani potražnje i proširenjem kapaciteta skladištenja, kaže IEA. Takođe se kaže da će biti potreban dovoljan “otpremni“ kapacitet, koji se može uključiti ili isključiti po želji. Izveštaj kaže:

„U dekarbonizovanom sektoru električne energije, obnovljivi izvori energije, kao što su hidrorezervoar, geotermalna postrojenja i postrojenja na biomasu, biće od suštinskog značaja za dopunu varijabilnih obnovljivih izvora energije (vetar i solarna energija)“.

Bez obzira na to, u izveštaju se naglašava da izazovi integracije varijabilnih obnovljivih izvora energije trenutno nisu prepreka njihovom širenju.

„Svake godine gradi sve više sistema za skladištenje baterija. Ukupno, oko 17 gigavata novog kapaciteta baterije dodato je 2022. godine, kao što je prikazano na slici ispod. Ovo je za oko 90 odsto više nego godinu dana ranije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare