Pet miliona dolara za jačanje zaštićenih područja u Srbiji

Zeleni kutak 22. mar 202317:45 8 komentara
Pixabay/ Svetoslav Markov

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) pokrenuli su petogodišnji projekat “Zajedno za životnu sredinu” vredan pet miliona dolara koji će imati za cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Projekat će podići i ojačati kapacitete upravljača zaštićenih područja, unaprediti održive mehanizme finansiranja ovih područja i uključiti biznis sektor i građane u teme zaštite životne sredine i biodiverziteta.

„Kroz ovaj projekat ćemo podići svest javnosti, razvijati međusektorsku saradnju, unaprediti zaštitu različitih područja, pružiti podršku organizacijama civilnog društva, građanima i medijima i preneti najbolje prakse iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i sveta u ovoj oblasti“, izjavio je v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji Tod Endruz.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije Sara Pavkov naglasila je da će se kroz ovaj projekat zajedničkim radom poboljšati kapaciteti u zaštiti prirode.

Povezane vesti

„Zaštićena područja su fokus rada u Ministarstvu zaštite životne sredine. Tokom prošle godine dostigli smo da zaštićena područja predstavljaju odsto odsto od ukupne cele teritorije Srbije, a tokom ove godine nastojaćemo da ovaj broj podignemo za jedan odsto, što iako možda zvuči, nije malo“.

Takođe, u okviru projekta će se raditi na jačanju aktivnog učešća građana u kreiranju javnih politika i procesu donošenja-odluka u vezi sa zaštitom prirode, upravljanjem vodama i kvalitetom vazduha.

„Ovaj projekat predstavlja krunu našeg dosadašnjeg rada. Pre 30 godina grupa zainteresovanih građana je odlučila da uradi nešto za ovo društvo, pre svega u oblasti obrazovanja, ulaganja u ljudske resurse ali i uticanja na javne politike. Međutim, funkcionalan razvoj društva utemeljenog na demokratskim vrednostima nije moguć bez podjednakog razvoja životne sredine. Posebno smo ponosni na ovaj projekat koji realizujemo zajedno sa USAID-om i našim partnerima koji će kroz svoju lokalnu i međunarodnu ekspertizu doprineti realizaciji ovog projekta. Od svih nas zavisi kako ćemo živeti u narednih pet godina, zato se radujemo zajedičkom radu u narednom period“ rekao je Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ finansira USAID, a sprovodi Beogradska otvorena škola. Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije, udruženje ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija Nejčr konservansi (The Nature Conservancy) i Američka privredna komora u Srbiji.

Komentari (8)

Vidi sve komentare