RHMZ: Druga najtoplija zima u Beogradu od 1888. godine

Zeleni kutak 10. mar 202309:316 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema najnovijim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ova zima je bila najtoplija od 1888. godine u Ćupriji i Banatskim Karlovcima, prva zima bez ledenih dana u Novom Sadu i Zaječaru, a rekordno mali broj mraznih dana registrovan je u Beogradu, Somboru, Banatskom Karlovcu, Valjevu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Požegi, Negotinu i na Paliću.

Kako piše Blic u današnjem izdanju, koji se poziva na izveštaj RHMZ-a, srednja temperatura vazduha u Beogradu iznosila je 5,9 stepeni, što je za čak tri stepena više od proseka.

Pročitajte još

Toplija meteorološka zima, koja traje od 1. decembra do kraja februara, u Beogradu je zabeležena u prethodnih 135 godina samo 2007. godine, sa prosekom od 6,4 stepena, a na trećem mestu nalazi se 2021. godina sa prosečnom temperaturom od 5,5 stepeni.

Ovo je bila i osma najvlažnija zima u Sjenici od 1925. i treća najsnežnija u Loznici od 1926. godine.

„Na Kopaoniku je zabeležen rekordno mali broj dana sa snežnim pokrivačem“, navodi se u izveštaju RHMZ-a.

Podsetimo, Evropa je doživela drugu najtopliju zimu od početka merenja 1979. godine, objavila je služba EU za praćenje klime, dok su suvlji uslovi od proseka zabeleženi u velikim delovima zapadne i jugoistočne Evrope, kao i u ruskim regionima.

Komentari

Vaš komentar