Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće otapanje leda u okeanu oko Antarktika

Zeleni kutak 17. sep 202321:10 4 komentara
Tanjug via AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Ledena površina u okeanu koji okružuje Antarktik se znatno smanjila i sada je ima manje u odnosu na svaki prethodno zabeležen nivo tokom zime koja je sada tamo, pokazuju satelitski podaci.

Ti podaci za stručnjake su zabrinjavajući, jer se verovalo da je ta oblast otporna na globalno zagrevanje klime, piše britanski BBC.

„To je mnogo više od svega što smo videli, gotovo je zapanjujuće“, izjavio je Valter Majer, koji prati morski led u američkom Nacionalnom centru za podatke o snegu i ledu.

Stručnjaci upozoravaju da bi nestabilnost Antarktika mogla da ima dalekosežne posledice, prenosi BBC.

Ogromno ledeno prostranstvo Antarktika reguliše temperaturu planete, jer bela površina odbija energiju Sunca nazad u atmosferu i takođe hladi vodu okeana.

Bez leda koji hladi planetu, Antarktik bi se mogao od „Zemljinog frižidera“ pretvoriti u „radijator“, jer će bez leda okean upijati toplotu, kažu stručnjaci.

Na površini okeana oko Antarktika sada pluta manje od 17 miliona kvadratnih kilometara leda, što je milion i po kvadratnih kilometara leda manje od septembarskog proseka i znatno ispod prethodnih minimuma tokom zime na južnoj polulopti Zemlje – od marta do oktobra. To smanjenje je pet puta veće od površine Velike Britanije i njenih ostrva.

Uz to, od devedesetih godina, topljenje kopnenog leda na Južnom polu je doprinelo porastu nivoa mora i okeana u svetu za 7,2 milimetara. Iako skromno, to povećanje menja vreme i može dovesti do opasno jakih olujnih udara, koji bi mogli da zbrišu priobalna naselja. Ako bi se značajne količine kopnenog leda počele topiti, uticaji bi bili katastrofalni za milione ljudi širom sveta.

Pročitajte još