Suncem protiv plastičnog otpada

Zeleni kutak 13. jan 202315:55 1 komentar
Reciklaža, recikliranje, otpad, đubre, smeće, fabrika,
Shutterstock

Naučnici su razvili novi način transformacije plastičnog otpada i gasova staklene bašte u održiva goriva koristeći samo solarnu energiju.

Sistem, koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, mogao bi da se pozabavi zagađenjem plastikom i “promenia igru” (game changer) u razvoju cirkularne ekonomije.

Prvi put sa suncem

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu razvili su sistem koji može pretvoriti otpad u hemijske proizvode koristeći obnovljivu energiju.

Tehnologija može da istovremeno transformiše dva toka otpada – gasove staklene bašte i plastiku – u dva održiva goriva – singas i glikolnu kiselinu. Ujedno, ovo je prvi put da je proces postignut korišćenjem reaktora na solarni pogon.

Približno 300 miliona tona plastičnog otpada, količina koja je približno jednaka težini ljudske populacije, proizvede se svake godine, sudeći prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Međutim, samo devet odsto plastike se reciklira, a ostatak ostavlja da se akumulira na deponijama ili zagađuje okruženje mikroplastikom.

Hemijska reciklaža, gde se plastika pretvara u goriva, zahteva izuzetno visoke temperature. Visoka cena i neefikasnost ovog procesa deluju destimulativno, ali ovaj novi sistem na solarni pogon bi to mogao da promeni.

Reaktor pretvara ugljen-dioksid (CO2) i plastiku u razne proizvode koji se zatim mogu koristiti u nizu industrija. Na primer, CO2 se pretvara u singas, glavnu komponentu održivih tečnih goriva, dok se plastične boce pretvaraju u glikolnu kiselinu – koja se široko koristi u kozmetičkoj industriji.

Sistem se može podesiti da pretvara otpad u različite proizvode promenom tipa katalizatora koji se koristi u reaktoru.

Prelazak na cirkularnu ekonomiju

Istraživači se nadaju da će sistem na solarni pogon, objavljen u časopisu Nature Sinthesis, biti korak ka prelasku na održiviju, kružnu ekonomiju.

„Pretvaranje otpada u nešto korisno korišćenjem solarne energije je glavni cilj našeg istraživanja“, kaže profesor Ervin Rajsner sa Odseka za hemiju Jusuf Hamied, viši autor ovog dokumenta.

Povezane vesti

Iako postoje drugi, slični sistemi na solarni pogon, do danas niti je recikliran plastični otpad niti je došlo do smanjenja gasove staklene bašte u jednom procesu.

„Tehnologija pokretana solarnom energijom koja bi mogla da pomogne u rešavanju zagađenja plastikom i gasova staklene bašte u isto vreme mogla bi da promeni igru u razvoju kružne ekonomije“, kaže jedan od učesnika u istraživanju Subhajit Bhattacharjee.

„Uopšteno govoreći, konverzija CO2 zahteva mnogo energije, ali sa našim sistemom, u suštini, samo upalite svetlo i on počinje da pretvara štetne proizvode u nešto korisno i održivo. Pre ovog sistema nismo imali ništa što bi moglo da napravi proizvode visoke vrednosti selektivno i efikasno“, kaže još jedan od istraživača Motiar Rahaman.

Bhattacharjee dodaje da bi u budućnosti sistem mogao postati još svestraniji i praviti složenije proizvode, a za to je dovoljna samo promena katalizatora.

Istraživači se nadaju da bi se sistem jednog dana mogao koristiti za razvoj postrojenja za reciklažu koje se u potpunosti napaja solarnom energijom.

„Razvoj cirkularne ekonomije, u kojoj pravimo korisne stvari od otpada umesto da ga bacamo na deponiju, od vitalnog je značaja ako želimo da se smisleno pozabavimo klimatskom krizom i zaštitimo svet prirode. Napajanje ovih rešenja pomoću Sunca znači da to radimo čisto i održivo“ rekao je Rajsner.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare