Suša ugrozila 28.000 porodica u Boliviji, glavne lagune Kočabambe presušuju

Ovogodišnja suša u Boliviji presušila je čuvene lagune u Kočabambi, delu zemlje za koji se govorilo da ima "večna proleća".

Isušene lagune smrde, navode stanovnici koji kažu da su zatekli dosta mrtvih životinja.

Kočabamba se nalazi oko 220km jugoistočno od glavnog grada La Paza u istoimenoj plodnoj dolini, na nadmorskoj visini od 2.548 metara.

Klima u ovom delu Bolivije je umerena, sa mnogo sunčanih dana i prosečnim temperaturama koje se kreću oko 18º C. Ono što je karakteristično za klimu ove zemlje je produžena sušna sezona koja traje od maja do oktobra. Kišna sezona obično počinje u novembru, završava se u martu.

Inače, više od 27.800 porodica je pogođeno sušom, a ugroženo je oko 48.700 životinja u 42 opštine u Boliviji, izvestio je ove nedelje ministar ruralnog razvoja i poljoprivrede Remi Gonzales.

„Imamo 42 pogođene opštine, od kojih se 20 već izjasnilo da imaju probleme sa sušom“, rekao je Gonzales državnom kanalu Bolivia TV, prenosi swissinfo.

Za sada je prijavljeno da je sušom pogođeno 48.788 životinja, uglavnom stoke, a i površina od 5.000 hektara koja je pod usevima je u opasnosti zbog nedostatka vode. Zvaničnici ipak tvrde da je snabdevanje hranom u zemlji zagarantovano.

Gonzales je, međutim, priznao da su neki proizvodi – poput belog luka, crnog luka, šargarepe ili limuna – poskupeli jer se „švercuju“ u susedne zemlje gde se prodaju po dvostruko većoj ceni nego na domaćem tržištu.

Regioni koji su najviše pogođeni nedostatkom vode su andski departman Oruro, južno od La Paza i severno od Potosija.

Ministar je najavio ulaganje od više od 8.000 miliona bolivijana (1.077 miliona evra), u radove kao što je izgradnja brana.

Takođe, duboki bunari izbušeni su i u ruralnim oblastima La Paza, u oblasti Orura, Kočabambe i Santa Kruza.

Prema Gonzalesovim rečima, vodosnabdevanje u urbanim sredinama je „garantovano“.

Na seoskim područjima izbušeno je 866 bunara i planirano je da se voda u cisternama dovozi do naselja gde još ovakvih radova i projekata nema, tvrdi on.

Ministarstvo životne sredine i vodoprivrede najavilo je u sredu kampanju koja će se fokusirati na efikasno korišćenje vode u uslovima suše koja pogađa nekoliko regiona. Najavljen je sastanak sa guvernerima i gradonačelnicima u cilju rešavanja ove vanredne situacije.

Nekoliko regiona u zemlji proglasilo je vanrednu situaciju zbog suše.