Timermans o COP 27: Sporazum nije dovoljan korak napred za ljude i planetu

Zeleni kutak 20. nov 202221:55 komentara

Na samitu Ujedinjenih nacija o klimi COP 27 usvojen je sporazum koji podrazumeva osnivanje fonda kojim će se pomoći siromašnim zemljama koje su pogođene katastrofama prouzrokovanim klimatskim promenama.

Nakon napetih pregovora koji su trajali celu noć, objavljen je tekst nacrta sporazuma. Odluka se već spominje kao „istorijska“, a usvojena je konsenzusom više od 200 zemalja na plenarnoj skupštini uz gromoglasan aplauz.

Povezano:

Međutim, stigle su i prve kritike na tek dogovoren sporazum. On nije dovoljan korak napred, rekao je evropski poverenik za klimu Frans Timermans, jer prema njegovim rečima, sporazum propušta da obaveže glavne zagađivače da ostvare veća smanjenja emisija štetnih gasova.

„Ovo je decenija uspeha, ali ono što imamo ispred sebe nije dovoljan korak napred za ljude i planetu. Ne donosi dovoljno dodatnih napora velikih zagađivača, da povećaju i ubrzaju smanjenje svojih emisija. To ne donosi veći stepen poverenja da ćemo ispuniti obaveze preuzete Pariskim sporazumom i prošlogodišnjim iz Glazgova“, naveo je.

Pogledajte obraćanje generalni sekretar UN ranije danas (video: Reuters):