U Srbiji za trećinu više recikliranog otpada u prvom kvartalu 2023.

Zeleni kutak 04. jul 202310:29 0 komentara
Pixabay

Povećan je i broj zaposlenih u lancu sakupljača i reciklera.

U prvom kvartalu 2023. godine zbrinuto je 34 hiljade tona posebnih tokova otpada, što je 30 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju preliminarni podaci Udruženja reciklera Srbije. Na ovaj način, nastavljen je trend rasta nakon rekordne 2022. godine, u toku koje je zbrinuto više od 124.000 tona.

U Udruženju navode da je zahavljujući reformisanoj zakonodavnoj i finansijskoj politici Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno pravno stabilno i finansijski predvidivo okruženje za rad industrije posebnih tokova otpada, a rezultai su rekordan rast tretmana, rast broja zaposlenih, ukupan tehnološki razvoj te najveći broj registrovanih patenata i preduzeća u ovoj industriji ikada.

Povezane vesti

„Finansiranje tretmana električnog i elektronskog otpada, otpadnih guma, ulja i akumulatora u 2022. godini finalizovano je u martu ove godine isplatom četvrtog kvartala, čime je zaokružena najbolja godina u radu veoma složenog proizvodnog ciklusa, koji pored naših operatera uključuje i ceo lanac sakupljača, sistem koji upošljava više od 15 hiljada ljudi u oko 3.000 preduzeća širom Srbije“, kaže Nikola Egić, predsednik Udruženja reciklera Srbije.

On ističe da je primetno je i povećanje broja operatera i broja izdatih dozvola, gde je u prethodne tri godine zabeležen kumulativan rast od 26 procenata.

Ergić kaže da je novim zakonom koji je izgradnju sistema za upravljanje otpadom podigao na nivo jednog od priroteta države, kao i da je sazrela svest da pravilno upravljanje otpadom pitanje javnog zdravlja.

Povezane vesti

„Upravljanje otpadom je i preduslov za dalji razvoj društva uopšte, imajući u vidu i ograničavanje pristupa međunarodnom tržištu u perspektivi za one zemlje koje nisu u stanju da obezbede poštovanje ekoloških standarda, čiji je upravljanje otpadom jedan od najbitnijih elemenata“, zaključuje Ergić.

Industrija posebnih tokova otpada zbrinula je od 2010. godine do danas više od 1,2 milijardu kilograma opasnog otpada. Zbrinuto je 500 hiljada tona otpadnih guma, 360 hiljada tona električnog i elektronskog otpada, 240 hiljada tona akumulatora, 58.000 tona otpadnih ulja i 22 hiljade tona otpadnih vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!