Više od 2.000 Švajcarkinja tužilo svoju vladu zbog klimatskih promena

Zeleni kutak 29. mar 202311:17 komentara
Fabrice COFFRINI / AFP

Više od 2.000 žena tužilo je švajcarsku vladu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) navodeći da njena politika o klimatskim promenama krši pravo na život i zdravlje.

Švajcarke okupljene u „Klubu klimatskih seniorki“ su se šest godina neuspešno borile na sudovima u njihovoj zemlji pre nego što je spor dospeo do ECHR, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ovo je prvi put da pred ECHR stiže slučaj o uticaju klimatskih promena na ljudska prava u kome seniorke kluba tvrde da klimatske promene ugrožavaju njihova ljudska prava, zdravlje i život.

Seniorke kluba, čija je prosečna starost 73 godine, dokazuju tvrdnje pred sudom, između ostalog, i svojim zdravstvenim kartonima.

One zahtevaju da Evropski sud za ljudska prava naloži Švajcarskoj da učini više kako bi smanjila emisiju štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Članica kluba An Marer (64) izjavila je da je u pitanju „istorijski događaj“ i da klimatske promene razornije utiču na starije osobe koje već trpe povećan rizik da obole od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

Temperature u Švajcarskoj rastu brže nego što se to dešava u ostatku sveta i više su od globalnog proseka a toplotni talasi sve češći.

Evropska opservatorija za klimu i zdravlje saopšila je da će povećanje prosečne temperature verovatno „ozbiljno uticati na javno zdravlje“ stanovnika Evrope a posebno starijih.

U poslednjih 20 godina, broj smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama kod osoba starijih od 65 godina u Evropi porasao je za više od 30 odsto.

Švajcarska vlada ne poriče da klimatske promene mogu uticati na zdravlje.

Ako Klub ekoloških seniorki pobedi na sudu, presuda bi mogla biti obavezujuća za svih 46 država članica Evropskog suda.