Zašto je Engleska otvorila prvi rudnik uglja posle 30 godina

Zeleni kutak 09. dec 202212:013 komentara
Izvor: Unsplash/Bence Balla-Schottner

Prvi novi rudnik uglja u Velikoj Britaniji u poslednjih 30 godina otvoren u regiji Kumbrija (Cumbria) izazvao zabrinutosti političara i stručnjaka zbog negativnog uticaja na životnu sredinu. On će zagađivati vazduh kao 200.000 automobila, ali Vlada tvrdi da je rudnik u skladu sa klimatskim dogovorom.

Ova investicija je “teška” 191 milion evra otvoriće 500 novih radnih mesta i proizvesti 2,6 miliona tona koksnog uglja godišnje. Ova vrsta goriva se prvenstveno koristi za proizvodnju čelika, a ne za proizvodnju energije. Ono što zarinjava jeste procena da će rudnik takođe proizvesti 400.000 tona gasova staklene bašte – što je jednako zagađenju koje proizvodi 200.000 automobila.

Vlada Velike Britanije navodi da je ovaj rudnik u okviru Klimatskog dogovora po kome bi 2050. godine trebalo da se dostigne nulta zagađenost ugljen dioksodom, jer se zatvaranje rudnika planira godinu dana ranije 2049.

Stručnjaci veruju da je novi rudnik skupa greška, a predsednik britanskog komiteta za klimatske promene lord Deben nazvao odluku “apsolutno neodbranjivom”, prenosi Juro njuz (Euro news)

“Jasno je da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva cinično odlagala odluku o novom rudniku uglja do kraja britanskog predsedavanja COP-om, koje je završeno pre samo dve nedelje”, kaže Moli Skot Kejto, bivša članica Evropskog parlamenta iz Zelenih i profesorka ekonomije na Univerzitetu u Remptonu (Roehampton).

“Predsednik COP-a Alok Šarma je bio u pravu kada je upozorio da će “teško stečena međunarodna reputacija” Velike Britanije u vezi sa klimatskim vanrednim stanjem biti potkopana odlukom da se dozvoli ulaganje u dalje štetno vađenje uglja.

Iako vlada tvrdi da će industrija čelika u Ujedinjenom Kraljevstvu koristiti ugalj, to je direktno u suprotnosti sa planovima industrije da pređe na zelene metode proizvodnje, kaže Skot Kejto.

Dve kompanije koje još uvek proizvode čelik koristeći gorivo u Velikoj Britaniji, British Steel i Tata, već planiraju da pređu na metode sa nižim emisijama ugljenika. Industrijski lideri u zemlji kažu da je potrebno ulaganje u zelenu tehnologiju, a ne više rudnika.

“Proučavali smo ugalj iz Kumbrije i jasno je da je veoma bogat sumporom i da ih ne žele ni jedan od dva proizvođača gvožđa i čelika u Velikoj Britaniji“, objašnjava profesor Stjuart Hazeldin sa Škole geonauka Univerziteta u Edinburgu.

Skot Kejto kaže da bi se samo 15 odsto uglja proizvedenog u Vajthejvenu koristilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ostatak bi se izvozio, “što dodatno ohrabruje druge zemlje da prošire upotrebu najzagađujućeg oblika energije”.

Komentari

Vaš komentar