Zid koji upija aerozagađenje: U beogradskoj školi oslikan mural sa superherojima

Zeleni kutak 27. okt 202210:37 5 komentara
N1

U beogradskoj školi "Josif Pančić" pojavio se prvi školski zid koji upija prljav vazduh tako što je na njemu nacrtan mural sa takozvanim "energetskim superherojima". Maša Perović iz Evropske mreže za klimatsku akciju kazala je za N1 da ove boje upijaju azot-dioksid i pretvaraju ga u vodu.

„Sve se dešava putem kristalizacije, boja upija azot-dioksid iz vazduha i pretvara ga u vodu, pa kada padne kiša, ona spira to aerozagađenje. Ta boja koja upija dokazuje da imamo dovoljno tehnoloških rešenja da rešimo sve krize u kojima smo trenutno, i klimatsku i energetsku i da treba da idemo više u tom smeru, a podjednako i okretanju ka prirodi“, izjavila je Perović.

Ovakav zid, kaže, nije prvi put u Srbiji, imaju ga Subotica i Beograd, ali je prvi u jednom školskom dvorištu. I uradila su ga – sama deca.

„Hteli smo sa decom da razgovaramo, da shvate da postoje načini, da treba da pređemo polako sa upotrebe uglja na obnovljive izvore enerije, koje su bolji za nas i za prirodu“, rekla je.

Direktor škole Milan Bajić izjavio je da su sva deca učestvovala u izgradnji murala.

„Mislim da svet ide u popilično lošem pravcu, da smo dužni da ostanemo normalni u ovo nenormalno vreme. Ovo je jedan način, da počne da se razmišlja o ekologiji“, ocenio je.

Inače, mural može da se „oživi“ i preko aplikacije za mobilni telefon, a superheroji Sunčica i Vetar objašnjavaju šta je pravedna energetska tranzicija i kako se može postići. Ugi (ugalj) je treći lik u priči, ali on ide u penziju i postaje dijamant.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare